CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica Sfanta Cruce

       

 

 

            SCURT ISTORIC:
Satul Patrauti a fost ales ca locatie pentru unica manastire de maicute fondata de catre Stefan cel Mare. Biserica a fost construita in 1487, asa cum scrie pe inscriptia comemorativa de la intrare.
Impreuna cu biserica din Milisauti, cea din Patrauti a marcat inceputul unei campanii lungi, legendare, de construire a cunoscutului domnitor moldovean. Stefan a dotat manastirea cu toate cele necesare, dar aceasta din urma nu s-a putut opune vicisitudinilor secolelor, fiind la un moment dat abandonata.
In 1711, Episcopul de Radauti a hotarat sa intemeieze din nou manastirea, dar in 1775 Bucovina a devenit parte a Imperiului Habsburgic si la scurt timp biserica a devenit biserica enoriasilor.
Unele fresce din interiorul bisericii au fost pictate imediat dupa ce constructia a fost terminata, altele au fost pictate dupa zece ani, in timpul ultimului deceniu din al XV-lea secol. Acestea nu sunt restaurate, sunt foarte intunecate si acoperite cu praf si cu funingine de la lumanari, dar ceea ce e vizibil e dominat de lumina galbena. Frescele reprezinta munca unui artist desavarsit, multe din chipurile sfintilor parand portrete actuale. S-a crezut ca fie artistul a venit din Imperiul Bizantin, care a fost cucerit de catre turci cu doar cateva decenii inainte, sau acesta a fost instruit in stilul bizantin de a picta.

DESCRIERE:
Biserica „Sfanta Cruce” este mica, dar bine proportionata, avand doar pronaos, naos si altar. Planul sau este triconc, cu trei abside, cu un turn deasupra naosului.

DATE CONTACT:
Patrauti, judetul Suceava, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook