CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportManastirea Sf. Ioan cel Nou

            

 

SCURT ISTORIC:
La sfarsitul secolului al XV-lea, biserica anterioara Metropolitanatului trebuie sa fi fost deja prea mica pentru nevoile sale. De aceea, in 1514, Bogdan III a inceput construirea unui nou locas, actuala biserica „Sf. Gheorghe”.
Printul Stefanita a terminat constructia cum a urcat la tron. El a dorit sa arate ca a continuat interesul bunicului in a construi biserici, dar in acelasi timp si-a intarit autoritatea care se diminuase semnificativ in timpul copilariei sale.
Ferestrele bisericii, 15 la numar, sunt construite in stil gotic. Toate au arcuri ascutite si chenar din piatra cioplita, care va disparea, cu exceptia ferestrelor de la absida, unde sunt cu arcuri circulare. Nici ferestrele exonartexului nu sunt foarte mari, iar diferenta dintre acestea si impresionantele ferestre inalte de la Probota si de la „Sf. Dumitru” este remarcabila. Fatadele au fost pictate in timpul domniei lui Petru Rares, in 1534, in acelasi timp in care Printul construia in apropiere biserica „Sf. Dumitru”. In exterior, doua randuri de firide mici, sub stresini, inconjoara biserica, cu exceptia fatadei vestice, unde exista doar un singur sir. In dreptul fatadei sudica, unele firide inca pastreaza figurile pictate ale Arhanghelilor.
Capatul vestic al fatadei, spatiul din primii doi stalpi, este acoperit cu Acatistul, dedicat Fecioarei Maria. Fatada vestica prezinta Judecata de Apoi. Numai bisericile Patrauti si Voronet au reprezentarea Judecatii de Apoi pe fatadele vestice, ambele pictate la aproape 15 ani mai tarziu decat biserica „Sf. Gheorghe”. Doar aici si la Voronet intrarea in biserica nu se face pe la aceasta scena.
Intrarea in biserica se face printr-un mic portal din fatada nordica. Exonartexul este acoperit de o cupola mica in mijlocul incaperii, sprijinita de arcuri oblice din sistemul moldovenesc de boltire. Structura incaperii este aceeasi cu structura exonartexului a bisericii din Manastirea Neamt. Inainte, se presupunea ca exonartexul a fost o adaugare ulterioara, deoarece pe peretele sudic al asezamantului monahal este o inscriptie din 1579, care spune ca locul a fost adaugat in onoarea moastelor lui Sf. Ioan cel Nou. Inscriptia a fost infipta in perete in timpul lucrarilor de restaurare din 1896, dar, cum in 1579 vestigiile se aflau in Biserica din Mirauti, adaugarea unui exonartex trebuie sa se fi referit la acea biserica.
Cel mai probabil, picturile murale ale interiorului au fost facute in 1534, asa cum o demonstreaza un fragment dintr-o inscriptie din naos, parte a picturii dedicatorii: „Anul 7062 (1534) luna…”. Unii cercetatori sunt de parere ca biserica a fost pictata imediat dupa construirea ei, in 1522. Picturile murale au o inalta calitate artistica, dar sunt acoperite cu un invelis negru de funingine, praf si mucegai. Biserica se afla in proces de restaurare, ceea ce a adus la lumina scene de mare frumusete. Peretii exonartexului sunt pictati cu primele sase luni al calendarului liturgic ortodox al Sfintilor.

DESCRIERE:
Din punct de vedere arhitectural, biserica „Sf. Gheorghe” a manastirii Sf. Ioan cel Nou este importanta. Este singura biserica ce prezinta un plan triconc construita in perioada dintre domnia lui Stefan cel Mare si cea a lui Petru Rares. Este asemanatoare cu Biserica Inaltarea la cer de la Manastirea Neamt, care este o sinteza a arhitecturii religioase din Moldova in secolul al XV-lea, din multe puncte de vedere.

              DATE CONTACT:
Str.Ioan Voda Viteazul 2, Suceava, 720034, judetul Suceava, Romania
Tel: + 40 (230) 215833


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook