CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportCastelul Bran

    Scurt istoric:

     Castelul Bran, situat intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, la 30 de km de Brasov, este singurul punct turistic care atrage sute de mii de turisti datorita unei legende: Legenda Contelui Dracula, desi izvoarele istorice spun ca Vlad Tepes ar fi trecut pe aici o singura data, in drum spre Brasov.
     Initial Castelul Bran (in limba slava «brana» inseamna «poarta») a fost o fortareata cunoscuta sub numele de Dietrichstein, construita de Ordinul Cavalerilor Teutoni in anul 1212, ce a fost cucerita de sasi spre sfarsitul secolului al XIII-lea.
     Castelul Bran poarta numele unui sat construit de-a lungul drumului comercial ce lega odinioara Valahia de Transilvania,drum situat in interiorul unei trecatori flancate de o parte si alta de Muntii Bucegi si Piatra Craiului, doua masive importante ale Carpatilor.
     Castelul Bran a fost intodeauna inclus in ghidurile turistice ale regiunii, deoarece conform legendei, Dracula obisnuia adesea sa vina aici.
     Edificiul a fost construit in 1382 de catre locuitorii Brasovului, fiind amplasat pe o stanca inalta, pentru a permite supravegherea intregii regiuni. In 1395, Mircea cel Batran, printul Valahiei, a incheiat un tratat de alianta cu Sigismund de Luxemburg, luand in posesie Castelul Bran.
     In secolul al XVII -lea, castelul a fost preluat de austrieci si a revenit Romaniei abia in 1918; in 1946, Branul a intrat in administratia orasului Brasov, impreuna cu terenurile din jurul sau.
     Citadela are patru turnuri amplasate in cele patru puncte cardinale. Ca si zidurile castelului, turnurile sunt construite din piatra masiva. Camerele si coridoarele din incinta Branului formeaza un labirint misterios, iar in curtea interioara se afla o fantana care face legatura cu ascunzatorile subterane.
     Castelul Bran a fost si unul din locurile favorite ale Reginei Maria, a carei inima, aflata intr-o caseta de argint, a fost gasita intr-o nisa a edificiului.
     Prima atestare documentara a Castelului Bran o reprezinta actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca si cheltuiala lor proprie" ... In schimb, regele confirma subordonarea a 13 localitati fata de Cetate. Conducerea Cetatii Bran era incredintata unui castelan, care avea si atributii jurisdictionale, iar garnizoana permanenta era compusa din arcasi si balistari. Intre anii 1419-1424, Cetatea revine in posesia lui Sigismund.

 Informatii utile:

     Castelul Bran - Bran
12 RON / persoana - turisti romani si straini
6 RON elevi, studenti, militari
9 RON lei taxa aparat foto
18 RON taxa camera video

     Tarife si cazare
     Castelul poate fi vizitat zilnic intre orele 9,00 si 18,00, iar lunea intre orele 11,00 si 18,00. Pretul unui bilet costa 12 lei pentru adulti si 6 lei pentru studenti, elevi si pensionari, in timp ce pentru copiii sub 5 ani intrarea este gratuita. Taxa pentru fotografiat si pentru filmat este de 10 lei. Confrom statisticilor, anul trecut Branul a fost vizitat de peste 385.000 de turisti dintre care 100.000 au fost straini. Posibilitatile de cazare sunt multiple. Comuna Bran este considerate localitatea cu cele mai multe pensiuni. Pentru o camera se poate plati intre 60 si 150 lei. Unele pensiuni ofera turistilor si mese traditionale cum ar fi bulz cu mamaliga, tochitura sau balmos.
    

     Cum se ajunge?
     Daca mergeti dinspre Bucuresti spre Brasov, sunt doua posibilitati: pe soseaua 73 A (Paraul Rece - Rasnov) ce se bifurca din Drumul European 1 inainte de intrarea in Predeal, sau de la Brasov pe drumul national 73. Din Brasov sunt curse de autobuze spre Rasnov, Bran si Moeciu, care pleaca din jumatate in jumatate de ora. Pana la Bran se face o ora si inca 10 minute pana la Moeciu de Jos.
     In zona Rucar - Bran cele mai importante obiective turistice ar fi: Cheile Mari ale Dimbovitei, pestera Dimbovicioara (care este electrificata) si Pestera de la Uluce (pe valea Cheii). In plus numeroase trasee in lungul vailor sau alpine care ofera privelisti frumoase si posibilitatea de a strabate distantele cu bicicleta.

      Amplasare:

      Pe ruta Bucuresti - Pitesti - Campulung - Rucar - Bran - Brasov, in sudul judetului Brasov si la doar 37 km distanta fata de capitala judetului. Fiind situat cam la aceeasi altitudine cu Predealul, dominante sunt vaile si dealurile, muntii inconjurand locurile, scurtand orizonturile. Se poate ajunge cu trenul pana la Brasov si de aici cu un autobuz, sau cu autoturismul direct la destinatie.
In apropierea castelului se afla Muzeul etnografic al satului Bran. In toate perioadele anului, turistii pot inchiria camere in vile/pensiuni taranesti din satele : Sirnea,Moieciu,Fundata si Rucar.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook