CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Manastirea Sucevita





         

 

SCURT ISTORIC:
Trei frati Movila au construit Biserica „Invierea Domnului” din Sucevita in jurul anului 1583. Biserica este singurul lacas de cult pictat, care nu a fost fondat de catre un print conducator, desi familia Movila era urmasa a lui Petru Rares din partea materna. Destul de curand dupa ce manastirea a fost construita, Irimia Movila a devenit conducatorul Moldovei iar fratele lui, Simion, a domnit Tara Romaneasca. Al treilea frate, Gheorghe, care era pe atunci Episcop la Radauti a urcat in functie pana a devenit Mitropolitul Moldovei.
Biserica a fost pictata in jurul anului 1595, cu aproape jumatate de veac dupa bisericile „surori”. Este considerata ca fiind ultima inflorire a obiceiului pictarii fatadelor bisericii, traditie care marcheaza domnia lui Stefan cel Mare si a lui Petru Rares. Pentru fratii Movila, a construi si a picta o biserica ce se aseamana indeaproape cu edificiile pe care stramosii le-au intemeiat cu decenii inainte era o forma de a se declara parte a liniei conducatoare care pornea de la Stefan cel Mare.
Cu toate acestea, in acelasi timp, asezamantul monahal al Sucevitei si cladirile aferente anunta inovatiile arhitecturale ale secolului urmator.
Peretii masivi din jurul bisericii au fost construiti dupa 1595, in timpul domniei lui Ieremia Movila.

DESCRIERE:
Constructia este din zid, pe fundatie foarte inalta, din bolovani de piatra, in plan triconoc, cu interiorul repartizat in altar, naos, camera mormintelor, pronaos, si pridvor inchis. Are si doua pridvoare deschise. Altarul este luminat de o fereastra la rasarit si cate  una la sud si la nord. Catapeteasma (iconostasul), sculptat in lemn de tisa, in stil baroc-rococo reconditionat in 1801, se inalta pana la bolta. Naosul primeste lumina de la cele trei ferestre de pe fiecare absida. Deasupra naosului se inalta turla octogonala, pe un sistem de boltire specific moldovenesc. Este asezata la exterior, pe trei baze suprapuse, una patraata si doua atelate. Ca si la Humor si Moldovita, deasupra Camerei mormintelor se afla  tainita destinata in trecut pastrarii obiectelor de pret. In gropnita sunt inmormantati voievozii Ieremia si Simion Movila. Lespezile mormintelor constituie  valori artistice ale sculpturii artistice medievale romanesti.  In pronaos sunt inmormantati membrii familiei Movila. Pridvorul inchis are doua intrari opuse nord si sud , iar usile sunt masive, din lemn de stejar, la fel si usa care da din pridvor in pronaos. Accesul se face prin cele doua pridvoare deschise, amplasate pe latura de nord, si pe cea de sud. Dintre elementele arhitecturale intalnite in timpul lui Ștefan cel Mare, intalnim si la Sucevisa pe cele de influenta gotica, cat si pe cele de influenta renascentista. Biserica este acoperita cu sindrila, iar pardoseala este din lespezi de piatra.
Pictura fina ce imbraca zidurile din interior si la exterior prezinta pe fundalul renasterii veacului al XVI-lea o serie de inovatii care anunta o noua conceptie a picturii din secolul al XVII-lea in Moldova. Ea a fost executata de doi pictori moldoveni, Ioan zugravul, si fratele sau Sofronie, si se pastreaza in forma ei originala. Cei doi zugravi dovedesc autentice calitati de miniaturisti, culorile vii, stralucitoare realizand contraste puternice. Tabloul votiv se desfasoara pe peretele  de vest al naosului. In partea dinspre sud, intreaga familie a domnitorului Ieremia este reprezentata intr-un cortegiu solemn, anuntand ceremoniile de la curte, iar la cealalta parte a usii de intrare in naos se afla al doilea tablou votiv, cu Mitropolitul Gheorghe Movila. Din pictura exterioara remarcam  “Scara virtutilor”, impresionanta prin intensitatea emotionala cu care sunt redate starile sufletesti. Pictura murala de la Sucevita considerata testamentul artei moldovenesti  (Paul Henrz),  marcheaza sfarsitul epocii de efervescenta creatoare care a fost veacul  al XVI-lea, ale carei elemente cu pictura exterioara constituie  adevarate capodopere ale artei medievale. In veacul urmator, pitorescul vesmant de pe fatadele bisericilor va fi inlocuit cu o decoratie sculptata in piatra, care va atinge culmea maiestriei , aparand ca o dantela de piatra la Dragomirna (turla) si mai ales la Trei Ierarhi din Iasi.
Pentru valoarea artistica si culturala de exceptie, manastirea Sucevita figureaza printre capodoperile culturii universale luate in evidenta de UNESCO.

DATE CONTACT:
Sucevita, 727510, judetul Suceava, Romania
Tel: + 40 (230) 417110
Mobil: + 40 (744) 155952
E-mail: manastireasucevita@gmail.com

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook