Schitul Ostrov
SCURT ISTORIC:
Biserica este rezidita pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau inceputul secolului al XV-lea, intre anii 1520-1521, fiind ctitorita de domnitorul Neagoe Basarab si sotia sa, doamna Despina.
S-a sfintit nezugravita, pentru cult folosindu-se in prima faza icoane pictate, aflate astazi in Muzeul de Arta al Romaniei. Altarul a fost pictat in 1752, restul bisericii fiind in stil fresca, de o remarcabila valoare artistica si a fost terminat in anul 1760. Tot atunci i s-a inlocuit si inscriptia din pisania veche cu un text romanesc, scris cu litere chirilice.
O mare podoaba de arhitectura interioara, care a infruntat vremurile, este "tampla aurita", din lemn de tei care dateaza exact de la zidirea bisericii. Icoanele imparatesti sunt foarte vechi, unele ipoteze sustinand ca ar fi chiar cele originare. Icoana Maicii Domnului a fost restaurata in 1791 de Ioan Zugravul.
La 22 decembrie 1838 chiliile si cladirile existente au fost distruse de un incendiu, fiind rezidite pe temeliile vechi in anul 1940. Principalele restaurari s-au facut in anii 1940, 1956-1957, 1962-1963.
Din timpul lui Neagoe Basarab au ramas trei icoane: Sfantul Nicolae, Coborarea de pe cruce si Sfantul Sava, toate de o mare valoare artistica, in prezent aflate in custodia Muzeului de Arta al Romaniei.
Incepand cu secolul al XVI-lea pana in 1890, Schitul Ostrov a fost schit de calugarite. In acest schit s-au calugarit sotia lui Neagoe Basarab, Doamna Despina cu numele de Platonida, si mama lui Mihai Viteazul care si-a luat numele de Teofana.
In jurul schitului a existat un parc secular de o frumusete deosebita, parc care a disparut in 1980, cand datorita lucrarilor impuse de amenajarile hidrotehnice de la Olt, insula a fost inaltata cu 6m si odata cu insula a fost ridicata si biserica Schitului Ostrov. Actualmente, in jurul schitului este un nou parc in mijlocul caruia exista o intr-o noua stralucire Schitul Ostrov, una din bijuteriile artei romanesti, loc de inchinaciune si pomenire a inaintasilor neamului romanesc.
DESCRIERE:
Numele de Ostrov ii vine de la faptul ca este construita pe un ostrov (insulita ) a Oltului in centrul orasului - statiune Calimanesti din judetul Valcea.
Planul sub forma de cruce al bisericii se compunea initial din trei compartimente: altar, naos si pronaos. Pridvorul de lemn a fost adaugat ulterior. Pronaosul, de forma aproape patrata, este acoperti de o bolta semicilindrica si este separat de naos printr-un perete despartitor. Naosul, incoronat de turla, are doua abside laterale, iar spre est, da bisericii in exterior un aspect circular. Bolta naosului este reziliata din semicilindre si semicalote. Turla este sprijinita de patru pandativi nascuti din zidurile exterioare. Un aspect interesant este dat de sfera trunchiata de la baza turlei (in interior), solutie constructiva asemanatoare cu cea folosita de turla centrala de pe pronaosul bisericii episcopale de la Curtea de Arges. In absida altarului, nisele destinate proscomidiei si vesmantarului sunt sapate in grosimea zidurilor. Absida altarului este semicirculara in interior si heptagonala in exterior. Decoratiunile exterioare ale fatadelor au elemente care amintesc de caracteristici ale vechii arhitecturi bizantine.
DATE CONTACT:
Calimanesti, jud Valcea, Romania (se afla amplasat pe o insula a lacului de acumulare al hidrocentralei Calimanesti de pe raul Olt, fiind legat de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata printr-un pod, la o distanta de 5 km de la halta C.F.R. Calimanesti-Jiblea)
Recomanda si prietenilor |