CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera Topolnita





     

     

ASEZARE:
Pestera Topolnita se afla in judetul Mehedinti la 31 km nord de Drobeta Turnu Severin, langa localitatea Ciresu.

DESCRIERE:
Pestera Topolnita este cea mai lunga pestera din Romania, iar din lume pe locul al 16-lea.
Datorita lungimii impresionante si conditiilor grele de exploatare in prezent s-a ajuns la performanta de a fi peste 11 km explorati.
Potrivit speologilor, dupa ce se ocolesc adevarate stanci ciclopice, se pot vedea "paduri" de stalagmite si chiar o "delta" minerala, precum si prapastii ametitoare.
Incercarea de a vizita cele doua pesteri este extrem de grea, mai mult decat o aventura: "Un risc pe care ti-l asumi, fiindca in orice moment iti pui viata in pericol in aceste locuri in care domnesc intunericul, frigul, tacerea si unde ai in necunoscuta cale obstacole precum abisurile, labirinturile si torentii.".
Ea se impune prin frumusetea si varietatea formatiunilor care impodobesc galeriile si salile sale, prin dimensiunile acestora, prin prezenta unui curs de apa subteran si prin remarcabila frumusete a imprejurarilor. Este deosebit de complexa si valoroasa: cavernament gigantic, ape subterane, speleoteme de mari dimensiuni, colonii de lilieci, fauna bogata, resurse arheologice, mineralogice si paleontologice inca incomplet studiate, fiind un obiectiv stiintific cu caracter de raritate-unicitate. Reteaua de galerii este dispusa pe patru nivele: doua fosile, unul subfosil si unul activ. Are cinci guri de acces: Gura Prosacului, un impresionant portal de 67 m inaltime, Gura lui Ciocarlie, Pestera Femeii - deschidere situata la circa 85 m deasupra nivelului actual de curgere al Topolnitei, si cele doua deschideri de la Gaurinti. Paraul Topolnita patrunde in subteran prin Gura Prosacului si iese prin Gura lui Ciocarlie, dupa ce primeste apele paraielor Ponoranti si Gaurinti. Se deosebesc trei sectoare legate intre ele: sectorul Pestera Femeii, sectorul Sohodol (sau Gaurinti) si sectorul propriu-zis al Pesterii Topolnita, format dintr-o retea centrala de culoare, din care pornesc trei galerii mari: Racovita, Murgoci si Prosacului.
Topolnita este o pestera calda, cu temperaturi cuprinse intre 8,2-10,8 grade Celsius. Curentii de aer se simt din plin datorita celor cinci deschizaturi. Intrarea si iesirea din pestera se realizeaza printr-o galerie la versant in lungime de 450 m sau un suitor (pret vertical) pe circa 90 m diferenta de nivel, echipat cu ascensoare.

ISTORIC:
Geograful V. Dimitrescu o semnaleaza in 1880; o amintesc de asemenea in lucrarile lor G.M.Murgoci (1898), N.Densusianu (1913) si I. Vintilescu (1941), care descriufenomenele carstice de suprafata din zona in care este sapata aceasta pestera. Pana in 1961 eraucunoscute de catre localnici si turisti deschiderile Galeriei Prosacului, zona Pesterii Femeii si au fost explorate de catre profesorul Sever Popescu Culoarul Vidrelor si o parte din Culoarul Diaclazelor. In 1961 incepe explorarea propriu-zisa a acestui grandios fenomen carstic de catre V. Decu,caruia, in anul urmator, i se alatura M. Bleahu. Dupa ultima campanie a acestui colectiv, PesteraTopolnita insuma 10 700 m de galerii. O descriere si planul golurilor explorate au fost publicate de M.Bleahu si V. Decu in 1964. Pana la aparitia acestei lucrari, Pestera Topolnita mai era cunoscuta si sub alte denumiri, ca: Pestera Napului, Tunelul de la Marga, Pestera Prosacul, Pestera Femeii de la Ciresu, Gaura lui Ciocirdie, Pestera Sohodol.A urmat apoi, incepand din 1971, a doua serie de campanii de explorare a colectivului formatla inceput din G. Diaconu si Tr. Constantinescu, apoi din I. Povara, G. Diaconu si C. Goran. Reluarea explorarilor a fost determinata, printre altele, de descoperirea unor noi si importante culoare in zona deschiderii Prosacului de catre D. Staicu din satul Jupanesti.
In prezent reteaua de galerii a acestei pesteri masoara aproximativ 16 000 m.

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook