CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Ursilor

         

 

ASEZARE:
Cunoscuta ca una din cele mai spectaculoase obiective turistice ale Muntilor Apuseni, Pestera Ursilor este situata in apropiere de localitatea Chiscau, Comuna Pietroasa, Judetul Bihor, la o altitudine de 482 metri.

 

DESCRIERE:
Interiorul se distinge prin diversitatea formatiunilor de stalactite si stalagmite existente, ca si prin cantitatea impresionanta de urme si fosile ale ursului de caverna - Ursus spelaeus - care a disparut acum 15.000 de ani. Pe langa acesta au mai fost descoperite si fosile de capra neagra, ibex, leu si hiena de pestera.
La intrarea in pestera se afla un pavilion ce este compus dintr-o sala de asteptare , o casa de bilete , un muzeu speologic precum si un ghiseu cu obiecte artizanale. Avand o lungime de peste 1500 m, pestera se compune din galerii aflate pe doua nivele si anume: galeria superioara lunga de 488 m destinata circulatiei turistilor si galeria inferioare ce are o lungime de 521 m destinata cercetarilor stiintifice.
In aceasta pestera sunt trei galerii si patru sali: Sala Lumanarilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racovita si Sala Oaselor.
Vizitarea pesterii incepe cu Galeria Ursilor (numita si Galeria Oaselor) in care sunt adapostite 1500 de piese, 140 de cranii si numeroase culcusuri ale ursului de pestera. Pe peretii galeriei se observa zgarieturi lasate de labele ursilor.
In cea de-a doua galerie, numita si Galeria Emil Racovita se afla un schelet de urs expus in pozitia in care a murit precum si fosilele altor animale disparute in urma cu sute de ani: o specie de capra neagra, leul si hiena de pestera. Galeria are peretii distanti la 10-15 m iar bolta ei se situeaza la peste 10 m inaltime, fiind totodata impodobita cu numeroase stalagmite, domuri, bazine de apa, stalactite.
Ultima galerie, Galeria Luminilor ne intampina cu impresionantele stalagmite si stalactite care au dat nastere unor adevarate “statuete” (“Mastodontul”, “Draperiile din Galeria Ursilor”, “Portalul”, “Pagodele”, “Lacul cu nuferi”), asemenea celor de ceara de un alb pur ce lasa frau liber imaginatiei oricarui vizitator. Galeria se inchie cu un tunel artificial lung de 16 m greu accesibil turistilor dar care razbate in cele din urma la suprafata. 

 

ISTORIC:
Numele pesterii se datoreaza numeroaselor fosile de "ursi de caverna" (Ursus spelaeus) descoperite aici. Pestera era un loc de adapost pentru aceste animale, acum 15.000 de ani. La batranete, ca multe alte mamaifere (ex .elefantul african) ursul de pestera se retragea sa moara in acelas loc ca si predecesorii. Marturie stau numeroasele cimitire descopertite in pesterile din Romania (Pestera Bisericuta, Pestera cu Oase)sau aiurea unde scheletele au fost gasite intregi, nederanjate. Intrarea a fost intre timp colmatata.
Pestera a ramas astfel inchisa pana pe 17 septembrie 1975, cand golul subteran a fost deschis artificial prin dinamitarea portiunii de la intrare, in timpul lucrarilor de exploatare a calcarului (marmura). In putul deschis a coborat pentru prima data, minerul Traian Curta din localitatea Chiscau. Acesta a parcurs galeria de acces pana la Sala Mare.
O prima explorare a pesterii a avut loc la 20 septembrie 1975 efectuata de catre grupul de speologi amatori "Speodava" din orasul Dr. Petru Groza (actualul oras Stei). Pe baza studiilor complexe intreprinse de Institutul de Speologie "Emil Racovita" in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, s-au stabilit solutiile de amenajare si masurile specifice de protectie. Dupa 5 ani de amenajari la standarde mondiale, la 14 iulie 1980, pestera a fost deschisa vizitatorilor.
Anual pestera este vizitata de peste 200.000 de vizitatori.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook