CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Ghetarul de la Focul Viu

          

 

ASEZARE:
Ghetarul Focul Viu este o pestera adapostind al treilea bloc de gheata fosila ca marime din tara (dupa Ghetarul Scarisoara si Avenul Bortig, situate de asemenea in Parcul Natural Apuseni).
Ghetarul Focul Viu – este situata la o altitudine de 1165 m, pe culmea care separa spre sud Groapa de la Barsa de bazinul Vaii Galbenei. Principalul punct de reper il constituie stancariile Pietrei Galbenei, fata de care intrarea in pestera se afla la numai 550 m, spre nord-vest.

 

DESCRIERE:
Pestera este formata din doua sali si se deschide la baza unui perete de calcar printr-o intrare joasa, urmata de o galerie care coboara pana in Sala Mare. Sala Mare, care masoara 68 m in lungime si 46 m in latime, adaposteste un bloc de gheata fosila – Ghetarul Focul Viu – cu un volum de 25.000 m3, al doilea ca marime dupa cel de la Scarisoara, dar foarte probabil de aceeasi varsta cu acesta.
Accesul la pestera se face printr-o galerie pe o scara de lemn. Tavanul acestei sali mari este deschis printr-o fereastra naturala uriasa prin care o mare cantitate de busteni si zapada a cazut de afara, transformandu-se intr-o imensa gramada in centrul salii. Bustenii au fost prinsi ca intr-o capcana de gheata, capetele lor ramase libere au putrezit si au colorat astfel gheata. Prin fereastra din tavan intra suficienta lumina pentru a dezvalui spendoarea bucatilor stalagmitice de gheata care se afla in partea opusa intrarii in pestera. In jurul pranzului, razele de soare creeaza o scena de basm. Unul din capetele blocului de gheata cade in abisul din crevasa adanca dintre stanci.
O galerie aflata dincolo de stalagmite duce catre sala mica a pesterii coborand cu grija cam 4 m pe partea stanga a alunecarii de gheata. Aceasta sala nu are lumina naturala. Exista cateva concretiuni de calciu aranjate printre stalagmitele de gheata de diferite dimensiuni, depinzand de anotimp. Pestera se incheie cu o gaura verticala blocata.
Iesirea din pestera este foarte placuta, in special vara cand temperatura de afara este mult peste cea din pestera. Exista doua motive pentru care gheata se pastreaza in pestera: tavanul deschis care invita aerul rece inauntru si lipsa ventilatiei care il pastreaza rece in timpul anului.

 

ISTORIC:
Ghetarul de la Focul Viu este semnalat in lucrarile turistice publicate de J. Czaran Ia inceputul secolului, descris cu mai multa ingrijire de V. Puscariu in 1934 si cercetat din punct de vedere stiintific de Institutul de Speologie din Cluj incepind din 1948. Planul detaliat al cavitatii a fost executat de L Viehmann si M. Serban.

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook