Pestera Comarnic
ASEZARE:
Pestera Comarnic este una dintre cele mai mari pesteri din Banat si din Romania. Se situeaza in Muntii Aninei, pe raza localitatii Iabalcea (comuna Carasova, Caras-Severin).
DESCRIERE:
Pestera se desfasoara pe trei nivele: fosil, subfosil si activ, nivelul fosil fiind cel deschis publicului. Sectorul amenajat se viziteaza cu ajutorul unui ghid, restul galeriilor pot fi vizitate doar insotiti de membri ai clubului de Speologie din Resita. Lungimea traseului turistic este de 1.780 de metri, fiind parcursi in aproximativ 2’30 minute. Lungimea totala a pesterii este de 6.203 metri.
Accesul turistilor se face pe la intrarea Comarnic din partea de nord a pesterii, galeria fiind destul de ingusta. Trecand de aceasta se ajunge in sala Zebrelor, numita astfel deoarece tavanul si peretii au un contrast deosebit, datorita intercalatiilor de silex. Drumul prin pestera variaza destul de mult in dimensiuni, existand galeri in care tavanul ajunge destul de jos, mersul piticului fiind foarte folositor in aceste zone. De-a lungul vizitei prin pestera veti intalni sali deosebite, cu numeroase formatiuni stalagmitice. Amintim salile Muzeului, Orga Mica si Orga Mare. Spectaculoasa este si sala numita “Zidurile Chinezesti” unde se formeaza mici lacuri in perioade ploioase, prin umplerea cu apa a unor alveole de aproximativ un metru adancime. In sala Hornul Mare tavanul nu poate fi vazut datorita inaltimii foarte mari a incaperii. Puteti admira si formatiuni de mici dimensiuni, care daca sunt luminate dintr-un anumit unghi, sunt asemanatoare cu diferite animale sau plante (crocodil, ciuperci, etc.)
Pestera Comarnic se caracterizeaza printr-un numar foarte mare de bifurcatii si deseori, esti stapanit de senzatia de ratacire. Ai impresia ca te afli intr-un labirint, fapt care nu este departe de adevar.
Galeriile fosile dintre cele doua intrari sint accesibile oricarui turist si nu necesita echipament special, ci numai un mijloc de iluminare. Pentru vizitarea galeriilor subfosile, accesibile cu piciorul numai la ape scazute (de preferat toamna sau iarna), este nevoie de casca, cizme de cauciuc si haine de protectie.
ISTORIC:
Intrarile pesterii sint cunoscute in imprejurimi si sub numele de Pestera de la Cantonul Comarnic si, respectiv, Pestera de la Ogasul Ponicova. Prima mentiune dateaza de la inceputul secolului (Z. Schreter, 1912, geologie). Pestera a fost studiata temeinic de E. Balogh intre 1933 - 1939 (mineralogie, paleontologie etc.); planul topografic ridicat de acest autor este si astazi reprodus in publicatii si folosit de turisti. E. Bokor (1921) si R. Jeannel (1929) fac primele investigatii faunistice. In 1961 L. Botosaneanu, A. Negrea si St. Negrea efectueaza cercetari extensive, continuate de V. Sencu, iar in anii 1965-1969 A. Negrea si St. Negrea cerceteaza biocenozele cavernicole.
Recomanda si prietenilor |
![]() |