CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Meresti

     

 

ASEZARE:
Pestera Meresti
este situata in Cheile Varghisului, partea de sud a Muntilor Harghitei. Accesul in zona se face din localitatea Meresti, unde se poate ajunge din Vlahita (judetul Harghita). Aceasta pestera a fost considerata mult timp ca fiind cea mai lunga din Carpatii Orientali si se afla asezata intr-o zona carstica unde se mai gasesc in jur de 60 pesteri

 

DESCRIERE:
Lungimea totala a pesterii este de aproximativ 1,4 km, este compusa din mai multe sali spatioase, nu are un curs de apa permanent si nu impresioneaza prin prezenta formatiunilor concretionare. Aici se intalneste o colonie de lilieci. Accesul la pestera se face pe o scara de lemn, in partea de nord a pesterii.
In cheia paraului Virghis se gaseste un adevarat lant de pesteri – peste o suta din care Pestera Meresti, cea mai cunoscuta, se afla la o distanta de 3 km de la gura cheii. Vizitarea pesterii este posibila numai pe jos, prin traversarea de 12 ori a paraului Virghis.
In Pestera Meresti au fost gasite resturi de fosile ale omului preistoric. Acum pestera ce se intinde pe 1400m este gazda minutata a unei colonii de lilieci.

 

ISTORIC:
Desi nu este monumentala sau foarte bogata in formatiuni de calcita, totusi Pestera Mare de la Meresti figureaza printre pesterile despre care s-a scris mult inca din cele mai indepartate timpuri. Astfel, J. Fridvalsky o prezinta sumar in Mineralogia magni Principatul Transsilvaniae (1767). Este descrisa apoi mai pe larg de Josef Benko (1780), Fekete Istvan(1835), care da o schita partiala, si Orban Balazs (1868), unul dintre marii popularizatori ai frumusetilor Cheilor Virghisului.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook