CAZARI TURISTICE
OBIECTIVE TURISTICE
INFO UTILE
Transport
Pestera Igrita
ASEZARE:
Pestera Igrita este situata in muntii Padurea Craiului pe raza comunei Astileu, satul Pestere.
DESCRIERE:
Din pacate si aici, ca in cazul altor pesteri din Romania, numarul mare de vizitatori a dus la deteriorarea frumusetilor acesteia. Aceasta pestera este cunoscuta datorita vestigiilor paleontologice descoperite aici si a osemintelor ursului de pestera. Una din atractiile pesterii este impresionanta Sala a Oaselor din partea finala a pesterii.
Datorita unui puternic proces de colmatare, pestera are in zilele noastre un aspect aparent labirintic, cu numeroase diverticole care se inchid, toate, in fund de sac. In realitate, de la intrarea in forma de gura de cuptor se ajunge printr-un scurt coridor ascendent intr-o sala unica, al carei spatiu este compartimentat si complicat de mai multe septe de roca. O a doua deschidere, mai mica si situata cu ceva mai sus decat cea dintii, comunica, de asemenea, cu coridorul de acces, in extremitatea opusa a salii se deschide o galerie ingusta si joasa, intrerupta de mai multe praguri argiloase. Ea razbate intr-o a doua sala, circulara, a carei bolta se ridica pana la 30 m inaltime si al carei planseu pastreaza urmele repetatelor sapaturi practicate pentru a scoate la iveala numeroase oase de urs de caverna. De fapt, Pestera Igrita este cunoscuta in primul rand pentru bogatia de fosile apartinand acestui mare mamifer disparut spre sfarsitul ultimei glaciatiuni, adica in urma cu peste 10 000 de ani. Se estimeaza ca numarul fosilelor conservate in depozitul de umplutura care acopera podeaua celor 350 m ai retelei subterane este de ordinul a catorva sute de mii. Din pacate, valoarea estetica data de existenta unor forme variate de concretionare care dubla inainte interesul paleontologic si arheologic al cavitatii a fost in mare masura compromisa datorita degradarii accentuate a tuturor speleotemelor. Aceasta pestera se constituie astfel intr-un ilustrativ exemplu a ceea ce nu trebuie sa faca vizitatorii cavitatilor subterane.
Pestera Igrita reprezinta probabil un vechi nivel de drenare, astazi fosil, a apelor care se pierd in depresiunea de captare carstica de la Pusta Calatea, asa cum o dovedeste prezenta actualei resurgente a Pesterii Bisnita, situata cu 52 m mai jos in acelasi abrupt calcaros.
ISTORIC:
Datorita situatiei ei geografice, pestera, pe care localnicii o numesc Igretu, a fost cunoscuta si vizitata inca din prima jumatate a secolului al XIX-lea. Asemenea pesterii Zmeilor de la Onceasa, si din aceasta pestera s-au scos insemnate cantitati de oase, mai ales de urs de caverna, la care s-a adaugat ulterior si un important material arheologic. Amintim publicatiile mai importante ca 242c24c re au marcat principalele etape ale cunoasterii acestei pesteri: L. Miller (1856) si E. si J. Frivaldsky (1857), bio-speologie; L. Roediger (1881), descrierea si schita pesterii, J. Daday (1880), Breuil (1925), R. Jeannel si E. G. Racovita (1929) s.a.
Recomanda si prietenilor |
![]() |