CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera cu apa de la Bulz

        

 

ASEZARE:
Pestera este situata pe malul stang al Vaii Iadului, peste drum de Consiliul local al comunei Bulz (jud. Bihor), la o distanta de aproximativ 2 km amonte de confluenta cu Crisul Repede.

 

DESCRIERE:
Pestera cu apa de la Bulz
din bazinul inferior al Vaii Iadului si reprezinta exurgenta apelor din Pestera-ponor Sancuta si din Depresiunea carstica Ponoare ce alcatuiesc unul dintre cele mai impresionante sisteme carstice din M. Padurea Craiului.
Zona accesibila a pesterii este reprezentata de o galerie larg meandrata si inalta, strabatuta in intregime de un curs de apa care apare din sifonul terminal si care formeaza pe traseul sau trei cascade mai importante precedate de lacuri adianci, primul dintre acestea aflandu-se chiar la intrare. Apa curge aproape tot timpul pe un pat de roca vie, din care se inalta creste lungi si taioase de calcar. Peretii sunt in cea mai mare parte nuzi si prezinta puternice niveluri de coroziune, intregul peisaj subteran lasa impresia patrunzatoare a unei cavitati „vii”, aflata in plina faza de excavare. Aproape de fundul pesterii se afla un prim sifon, care poate fi insa ocolit printr-un scurt pasaj superior, apoi cursul subteran formeaza curand un lac adine, la capatul caruia bolta galeriei coboara sub oglinda apei : este sifonul II, care opreste net inaintarea in conditii normale, dar care a putut fi depasit de scafandrii autonomi. Dincolo de sifon, pestera se desfasoara sub forma unei retele cu ramificatii succesive, majoritatea active. Galeriile sunt in general inalte, pe alocuri bogat concretionale si intrerupte uneori de aglomerari de blocuri prabusite. Aceasta retea cu aspect dendritic constituie rezultatul faptului ca – asa cum au demonstrat-o marcarile cu fluoresceina efectuate in 1966 de Sectorul din Cluj-Napoca al Institutului de speologie „E. Racovita” – Pestera cu Apa de la Bulz concentreaza paraiele captate in nu mai putin de cinci pierderi de apa din depresiunea carstica de la Ponoare, aflata pe platoul care flancheaza spre sud Valea Iadului.
Pestera este greu accesibila si nu poate fi parcursa pe tronsonul dintre intrare si sifonul II decat daca se dispune de barca de cauciuc si materiale de escalada. O amenajare provizorie, efectuata in cadrul lucrarilor din complexul hidroenergetic Iad-Dragan, inlesneste insa vizitarea pe primii 250 m de galerie, singurii recomandati turistilor. De altfel, in zona Bulz urmeaza sa se formeze un lac de agrement, asa incat pestera poate deveni un important obiectiv turistic.

 

ISTORIC:
Cu toate ca existenta pesterii este cunoscuta inca de la sfarsitul secolului trecut, dificultatile de acces au facut ca prima explorare si cartare sa nu fie realizate decat in 1944, de catre Hubert Kessler, pe o distanta de 548 m. Doua temerare explorari, intreprinse in noiembrie 1973 si aprilie 1974 de catre sectia de speologie a Clubului de scufundatori „Amfora” din Budapesta, au ca rezultat depasirea sifonului aflat la capatul acestei prime portiuni a pesterii si descoperirea unei vaste retele subterane, de aproximativ 4 km lungime, inca necartata.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook