Pestera Ferice
ASEZARE:
Pestera Ferice este situata in partea de NV a Muntilor Bihor, in apropierea localitati Ferice, unde se poate ajunge din Beius. Deasemeni exista un traseu turistic care pleaca din Stana de Vale pana la pestera.
DESCRIERE:
Pestera de la Ferice este o cavitate activa, resurgenta, alcatuita dintr-o galerie sinuoasa, a carei lungime insumeaza 260 m si a carei sectiune se mentine aproape tot timpul la dimensiuni mari (8 m latime si 9 m inaltime). Aceasta galerie este la inceput seaca, avand planseul acoperit cu argila si bolovani, dar la aproximativ 90 m de la intrare se ajunge la cursul subteran de apa, care strabate pestera pe un sector limitat, de vreo 60 m lungime, unde inaintarea devine mai anevoioasa, in cea de a doua jumatate a sa galeria este din nou seaca si se termina cu o aglomerare de blocuri prabusite. Elementul cel mai interesant al pesterii il constituie dezvoltarea nivelurilor de coroziune – braie lungi de roca modelate mai mult sau mai putin simetric pe cei doi pereti ai galeriei si care materializeaza adancirea treptata, in decursul unor lungi perioade de timp, a albiei de calcar a paraului subteran.
Pestera este accesibila si nu prezinta dificultati in a fi parcursa.
ISTORIC:
Cunoscuta de turisti inca din secolul trecut – si, desigur, de mult mai multa vreme de catre localnici -, Pestera de la Ferice a fost descrisa initial de A. Schmidl in 1863. Datorita importantei faunei sale cavernicole deja semnalata de entomologi (E. Bokor, 1921), ea face obiectul unor cercetari biospeologice intreprinse in 1922 de P. A. Chappuis, R. Jeannel si E. Racovita. In sfarsit, M. Bleahu si C. Lascu aduc in 1972 completari privind cartografia cavitatii.
Recomanda si prietenilor |