CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera de la Fanate

       

 

ASEZARE:
Pestera de la Fanate se afla in localitatea Fanate, in apropiere de orasul Nucet,  jud Bihor, la o altitudine de 560 metri,  pe valea Bulzului,

 

DESCRIERE:
Pestera de la Fanate este constituita in principal dintr-o galerie aproape rectilinie, lipsita de ramificatii, a carei lungime cunoscuta insumeaza 300 m si care ofera in cea mai mare parte a sa dimensiuni considerabile, ajungand la 15-20 m in latime si la 10-25 m in inaltime. Podeaua, in general orizontala, este formata dintr-un strat gros de argila acoperita cu pietre si, spre fund, cu fragmente de crusta stalagmitica. In acest important depozit de umplutura s-au concentrat numeroase resturi scheletice ale ursului de caverna care, prin degradare progresiva, au dus la constituirea unui humus bogat in compusi fosfatici. Peretii sunt in buna masura concretionati, dar majoritatea formatiunilor au avut, din pacate, de suferit in lungul rastimp de cand pestera este vizitata de turisti. Dupa un pasaj mai stramt, galeria principala ia sfarsit intr-o sala ocupata in parte de blocuri prabusite, din latura dreapta a careia se poate ajunge intr-un scurt sistem de galerii superioare, astfel incat lungimea intregii retele subterane se ridica la 450 m.

 

ISTORIC:
Aceasta pestera se numara si ea printre cavitatile intrate de multa vreme in inventarul speologic. Descrisa sau mentionata pe rand de E. Nedetky (1774), A. Schmidl (1863), E. Bokor (1921), Z. Schreter (1922-1925), R. Jeannel si E. Racovita (1929), ea a devenit cu timpul un obiectiv bine cunoscut din punct de vedere stiintific si turistic. Ca urmare, o gasim deseori citata in lucrarile de specialitate, mai ales de factura bio-speologica, dar si in literatura pentru turism referitoare la Muntii Apuseni.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook