Pestera Izvorul Tausoarelor
ASEZARE:
Pestera Izvorul Tausoarelor se afla in Muntii Rodnei, pe versantul stang al paraului Izvorul Tausoarelor, in bazinul superior al raului Gersa, pe partea nordica a varfului Basca.
DESCRIERE:
Pestera Izvorul Tausoarelor este o cavitate subterana de dimensiuni generoase, dezvoltata in calcare Eocene. Face parte din sistemul carstic Tausoare - Zalion, considerat un monument natural.
Aceasta pestera se incadreaza pe lista celor mai lungi si denivelate cavitati ale taramurilor Romaniei, fiind considerata totodata si cea mai adanca. Se compune din galerii active, ce se intind pe o lungime de peste 16 km, speologii cercetand in continuare spre descoperirea altora.
Datorita minunatiilor pe care le ascunde, pestera Izvorul Tausoarelor este declarata rezervatie stiintifica apartinand Academiei Romane, motiv pentru care nu este deschisa pentru turisti.
Ca si particularitati, se gasesc depozite fosilifere in Sala Oaselor de Urs, mirabilit in Sala de Mese, oulofolite in Galeria gipsului, Bile de Tausoare si o cascada de 15 m. In schimb, aceasta cavitate nu prezinta formatiuni specifice precum stalagmite, stalagtite sau draperii.
Intrarea in pestera se afla la altitudinea de 950m. Se deschide in versantul stang al paraului Izvorul Tausoarelor, pe partea nordica a varfului Basca, in bazinul superior al raului Gersa. Face parte din complexul carstic Tausoare - Zalion (monument al naturii). Este dezvoltata in calcare eocene si prezinta o morfogeneza prin excelenta tectonica.
Pestera este una de mare dificultate, si asta nu atat verticalelor ei, putine si usor de depasit, cat denivelarii mari si lungimii galeriilor. Este o pestera epuizanta, care necesita o foarte buna programare a turelor si o buna conditie fizica. Rezervatie stiintifica a Academiei Romane, descoperita de invatatorul Leon Barte in 1955 si explorata in valuri succesive de atunci, pestera ascunde cateva minunatii rare sau chiar unice. Printre acestea, depozitul fosilifer din Sala Oaselor de Urs, mirabilitul din Sala de Mese, oulofolitele din Galeria gipsului, si, mai cu seama, Bilele de Tausoare, unice, din cate stim noi, pe plan mondial. Recent a fost descoperita o cascada de 15 m. Pestera este inchisa si interzisa turismului.
ISTORIC:
A fost descoperita de invatatorul Leon Barte in 1955 si explorata in valuri succesive de atunci, pestera ajungand una din cele mai lungi si denivelate din Romania.
Recomanda si prietenilor |