CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera Zeicului





       

 

ASEZARE:
Pestera Zeicului
este situate in Parcul National Retezat, pe teritoriul administrative al comunei Campul lui Neag. Pestera prezinta in interiorul ei o varietate mare de formatiuni stalagmitice si un bogat material paleontologic.

DESCRIERE:
Pentru vizitarea acestei pesteri este bine ca aprovizionarea cu apa sa se faca de jos din Valea Jiului de Vest, pentru ca pe tot traseul parcurs pana la pestera nu se mai gaseste apa cu exceptia gururilor din put sau mici scurgeri din hornul de 12m. Intrarea este destul de mare si se continua cu un povarnis relativ usor de parcurs. In sala-vestibul, de dimensiuni impresionante au fost gasite urme de locuire umana de data recenta (atribuite haiducului Zeicu). Urmeaza un horn de 12m, care solicita destul pe cei ce vor sa vada continuarea pesterii, in special datorita montmilchului de pe perete. Dupa depasirea hornului se ajunge intr-o sala cu procese de incaziune, dar si cu multe concretiuni.
Temperatura aerului este relativ constanta in sectorul situat deasupra pragului (10—12,5°C), avand valori maxime in Sala Inferioara. Tot aici se gasesc urme de Ursus Spelaeus (oase fosile), pestera fiind de importanta paleontologica deosebita din acest punct de vedere. De aici se ajunge la buza unui put de 48 m in timpul coborarii caruia se poate admira o frumoasa stalactita de peste 12 m inaltime, cotata ca una din cele mai mari din tara. In baza putului sunt cateva gururi cu apa proaspata, iar terminusul este colmatat in intregime cu nisip. Morfologia galeriilor arata ca de fapt au fost doua cavitati unite ulterior: una descendenta, cu drenaj spre intrare si una descendenta si drenata spre baza putului, colmatata ulterior. Vizitarea integrala a pesterii necesita echipament TSA si o pregatire teoretica si fizica prealabila.

ISTORIC:
Pestera Zeicului era cunoscuta in prima ei portiune, de localnici, ca loc de adapost pentru turme. Se spune ca ea a slujit si ca ascunzatoare pentru haiducii lui Zeicu, fapt intarit prin descoperirea in pestera de catre brigadierul silvic din Campu lui Neag a unor flinte ruginite.
O echipa a Cercului speologic ,,Focul Viu”, escaladand un horn, descopera o sala superioara continuata cu un put adanc. Tot atunci se realizeaza de catre I. Povara planul cavitatii, modificat ulterior in 1980, in prima parte a pesterii a fost realizat un scurt film documentar.
Se povesteste ca la capatul hornului s-ar fi gasit flinte ruginite de catre padurarii temerari care au escaladat hornul folosind un bustean care mai este si acum acolo. Gurile rele mai povestesc de o fata care a fost rapita de haiduc, tarata in pestera, batjocorita si apoi aruncata in putul de 50m.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook