CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Bolii

      

 

 

ASEZARE:
Pestera Bolii
este o strapungere naturala accesibila pe toata lungimea ei, una din putinele pesteri de acest fel din tara. Pestera este situata in partea de nord orasului Petrosani, la 6km de acesta, pe drumul ce leaga Valea Jiului de Tara Hategului, in locul unde se intalnesc Muntii Retezatului cu cei ai Sebesului.

 

DESCRIERE:
Pestera incepe acolo unde Paraul Jupaneasa se pierde in pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20m la baza si 10m inaltime. Galeria principala a pesterii este in general de mari dimensiuni, pe alocuri largindu-se in adevarate sali spatioase. Formatiuni de scurgere apar in locurile inalte si pe tavanul galeriei. Pe o lungime de 466m galeria coboara dor 3m. La iesirea din pestera paraul poarta numele de Galbina.
Pestera se afla de cativa ani in curs de amenajare, iar vizitarea poate fi realizabila pe o distanta de 75 de metri, pentru care sunt asigurate conditii minime. Daca doriti sa o vizitati trebuie sa aveti la voi lanterne puternice, deoarece becurile ce au fost puse in pestera sunt aprinse decat cand se lucreaza in pestera.

 

ISTORIC:
Datorita situarii pe traseul unui important drum de legatura intre Transilvania si Tara Romaneasca, Pestera Cetatea Bolii (sau Pestera Bolii) este cunoscuta din timpuri istorice. Se crede ca numele ei este imprumutat de la cel al unui turn de aparare a pasului Merisor construit in secolul al XVII-lea pe un deal din apropierea pesterii; ruinele acestui turn s-au pastrat pina la sfarsitul secolului trecut.

Prima mentiune bibliografica este facuta de M. J. Ackner (1838), iar prima descriere a acestui gol subteran este data de A. Bielz (1881 si 1899). In 1923, J.Roth colecteaza fauna din pestera. Cercetari speologice de detaliu sunt efectuate intre 1951 si 1964. In 1967, Margareta Dumitrescu si colaboratorii publica rezultatele cercetarilor efectuate anterior si planul de detaliu al pesterii.
Prin anii ´60 pestera a fost amenajata cu poduri de trecere peste parau dar ele au fost distruse in timp. Pestera a fost abandonata pana de curand cand speologii locali de la Asociatia PETRO-AQUA, au trecut la reamenajare. Au fost montate podete care usureaza parcurgerea intrgului gol subteran fara pericol.
Inca din perioada interbelica in cea mai mare sala a pesterii au fost organizate concerte muzicale. Sala a fost denumita Sala de concert si dans ca urmare a acusticii deosebite de care a dat dovada. In anul 2007 in ziua de 1 mai tot in spiritul traditiei s-au desfasurat manifestari artistice atat in interiorul pesterii cat si in afara ei.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook