CAZARI TURISTICE
OBIECTIVE TURISTICE
INFO UTILE
Transport
Pestera cu Oase
ASEZARE:
Pestera cu Oase este un sistem de 12 galerii carstice, situat in sistemul carstic al Vaii Minisului, in apropiere de orasul Anina, judetul Caras-Severin.
DESCRIERE:
Pestera are o suprafata de jumatare de hectar si este compusa din mai multe galerii.
Fiind cea mai noua pestera descoperita si nefiind pana acum cercetata in totalitate, Pestera cu Oase este inchisa circuitului turistic. Secretul asupra locatiei si a altor elemente legate de aceasta pestera a fost aplicat in primul rand din pricina cautatorilor de comori, care cred ca orice pestera ascunde monede sau obiecte din metale pretioase. Nu trebuie uitate nici persoanele care fac parte din retelele de traficanti de fosile, dar nici turistii care din simpla curiozitate pot distruge astfel de urme, din dorinta de a pleca spre casa cu un suvenir mai aparte. Putinii oameni care au reusit totusi sa intre in aceasta pestera au o stransa legatura cu muntele. Mai bine zis, doar cei care fac parte din speoalpinism au ceva cunostinte in acest sens.
ISTORIC:
A fost descoperita recent de un grup de speologi romani, de la Pro Acva Grup din Timisoara, in anul 2002. In preistorie a fost loc de hiberare al ursilor (Ursus spelaeus). Cea mai importanta descoperire in aceasta pestera, facuta de grupul de speologi, este o mandibula umana (Homo sapiens), datata ca avand o vechime de cca 35.000 ani.
Speologii romani au descoperit in pestera oase apartinand mai multor specii de animale care au trait in Pleistocenul tarziu: ursi de pestera (Ursus spelaeus), carnivore mici si mamifere ierbivore. Printre ele s-a descoperit, la 16 februarie 2002, si o mandibula de Homo sapiens, care mai pastra cinci molari, si care a ajuns ulterior pentru analize la Institutul de cercetari speologice din Cluj-Napoca, iar de aici in Statele Unite, unde au fost cercetate de profesorul de antropologie Erik Trinkhaus. Aceasta fosila a primit numele de Oase 1, pentru ca ulterior, intre anii 2003-2005, s-au descoperit si alte fosile umane, denumite Oase 2, respectiv Oase 3.
Prezenta oaselor de urs de pestera e explicabila prin faptul ca ursii hibernau in aceasta pestera, iar ramasitele lor sunt urmarea mortii in timpul hibernarii. Nu se poate explica in acest moment prezenta in pestera a celorlalte fosile, animale si umane.
Mandibula de Homo sapiens, denumita Oase 1, analizata riguros de profesorul american, in colaborare cu un colectiv, a fost datata ca avand cca 34.000-36.000 ani, ceea ce o plaseaza in timp ca cea mai veche fosila de Homo sapiens descoperita in Europa. Mai mult, aspectul unor detalii ale mandibulei prezinta similaritati cu cele intalnite la omul de Neandertal, cu care Homo sapiens a fost contemporan in urma cu zeci de mii de ani. Analize genetice efectuate in anul 2010 pe ADN apartinand Homo sapiens si Homo Neandertalis, confirma faptul ca cele doua specii umane s-au incrucisat. Aceste informatii sunt o premiera pentru lumea stiintifica internationala, pentru ca se considera pana recent ca cele doua specii umane, desi contemporane cca 10.000 ani in Europa, nu se puteau incrucisa.
In anul 2009, pe baza fosilelor gasite in Pestera cu Oase, Richard Neave, artist care lucreaza pentru un departament de criminalistica, a reconstituit prin tehnici specifice fata unui Homo sapiens care a trait in urma cu peste 35.000 ani pe teritoriul Romaniei. Imaginea acestuia a fost inclusa in documentarul The Incredible Human Journey, produs de BBC.
Recomanda si prietenilor |
![]() |