CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Cetatea Radesei

     

 

ASEZARE:
Pestera Cetatea Radesei este o strapungere hidrologica accesibila, cu o lungime de peste 260m. Pestera se gaseste in partea nordica a platoului carstic Padis, judetul Bihor, comuna Pietroasa. Cel mai usor se ajunge pornind de la cabana Padis pe traseul marcat cu banda rosie prin poiana Varasoaia. Traversarea cetatilor nu se poate face in timpul ploilor torentiale de vara cand debitul paraului face aproape imposibila trecerea zonelor inguste.

 

DESCRIERE:
Intrarea amonte in Cetatea Radesei o infatiseaza sub forma unui grandios portal, ale carui contururi neobisnuite au facut sa tacane declansatorul multor aparate fotografice. Masurand 15 m in inaltime si 7 m in latime, impunatoarea deschidere decupeaza in stanca un oval de o regularitate aproape geometrica dar taiat in partea de sus de discontinuitatea unei fete de strat orizontala. Pestera propriu-zisa, a carei lungime insumeaza 260 m, cuprinde spatii subterane neverosimil de mari in comparatie cu forta pinului care le-a excavat. Doar timpul, masurat in sute de mii de ani, este cel care poate lamuri aceasta discrepanta. La mai putin de 15 m dincolo de portal, galeria se largeste intr-o prima sala de pana la 30 m latime, in mijlocul careia torentul curge in patul sau de roca, framantat de praguri si de repezisuri. Un pinten de calcar ce proemineaza din peretele stang ingusteaza putin locul dar, in scurt timp, dupa o arcada rotunjita in bolta, golul subteran se amplifica din nou, imens, ca intr-o lume de giganti. Patru hornuri perforate in tavan lasa sa se cearna lumina zilei si in penumbra care subtiaza intunericul marginile salii par si mai indepartate. Drumul subteran al paraului continua printr-un coridor intunecat, intesat de busteni adusi de viituri, apoi lumina se insinueaza din nou, printr-o a cincea fereastra, larg deschisa in peretele din stanga. Ea se afla la numai cateva zeci de metri de iesirea din pestera, acolo unde bolta se frange in verticala falezei de calcar dar peretii continua sa incatuseze scurgerea apelor, formand canionul care ia sfarsit abia in Poiana Radesei.

Se recomanda cizmele de cauciuc si mijloacele de iluminat, deoarece lumina care patrunde prin deschiderile naturale ale pesterii nu este suficienta pentru ca traversarea acesteia sa se faca in siguranta, in mod obisnuit, depasirea punctelor mai dificile este inlesnita de punti si scari de lemn, dar acestea se deterioreaza repede si de multe ori lipsesc cu totul.

 

ISTORIC:
Literatura pentru turism atrage atentia asupra valorii pe care o prezinta Cetatea Radesei prin descrierea publicata in 1903 de J. Czaran. E Racovita si R. Jeannel remarca la randul lor importanta complexului carstic de la izvoarele Somesului Cald, pe care il viziteaza in 1921. Harta pesterii nu este publicata insa decat in 1976, sub semnatura lui M. Bloahu.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook