CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera Cetatile Ponorului





       

 

ASEZARE:
Considerate intr-o justificata unanimitate ca cel mai grandios fenomen carstic al Romaniei, Cetatile Ponorului reprezinta, evident, si obiectivul de maxim interes din zona Padisului. Ele se gasesc in partea de sud a bazinului, la capatul Vaii Cetatilor care isi organizeaza cursul din izvoarele ce apar in Poiana Balaleasa.

Cetatile Ponorului sunt situate pe platoul carstic Padis la capatul aval al Vaii Cetatilor, la 950 m altitudine. Se poate ajunge de la Padis pe marcajul punct albastru (2 ore de mers) si soseaua forestiera care se desface din soseaua Pietroasa — Padis.

 

DESCRIERE:
Numele de „Cetati ale Ponorului” raspunde in primul rand la ceea ce s-ar putea considera ca fiind sectorul de suprafata al acestui grandios fenomen carstic. Este vorba de un ansamblu de trei mari circuri calcaroase, denumite in mod frecvent, dar nu intru totul adecvat, „doline”, dintre care cel central reprezinta inchiderea in fund de sac a Vaii Cetatilor. Albia acesteia, transformata intr-un haos de blocuri enorme de piatra, ia sfarsit la picioarele unui perete de peste 100 m inaltime, in care se decupeaza poate cea mai extraordinara forma din geometria atat de variata a carstului romanesc: portalul Cetatilor Ponorului. In fata celor 70 m la care se ridica ogiva acestei deschideri spre intunecimi cu adevarat hadesiene, omul traieste senzatia coplesitoare a maretiei naturii si a propriei sale neputinte atunci cand nu se afla la adapostul puterii ocrotitoare a civilizatiei pe care el insusi a creat-o.

Imediat dupa portal, in dreapta, o panta abrupta urca pana in fundul celui de-al doilea circ, ai carui pereti perfect circulari strajuiesc o incinta complet inchisa, cu un diametru la gura de aproximativ 70 m. Coroanele intunecate ale brazilor imprejmuiesc deasupra capului o roata de cer care, de aici, din adancul giganticei fantani de piatra, ramane singurul simbol al nemarginirii spatiului, in latura din stanga, o spartura raspunde in bolta galeriei care prelungeste sub pamant salbatica albie a Vaii Cetatilor. Scurgerea acesteia se ingemaneaza sub portal cu un puternic izbuc care tasneste din peretele stang si care aduce pentru o farama de timp la lumina apele inghitite de intuneric prin ponorul de la Caput.
Cel de al treilea circ, de altfel si cel mai mare, este despartit de depresiunea centrala ce inchide Valea Cetatilor printr-o inseuare exploatata si de marcajul care ii ghideaza pe turisti in aceasta lume ciclopeana. De forma vag triunghiulara, cu latura masurand pana la 300 m, ultima veriga a triadei de genuni isi avanta pe verticale de peste 200 m zidurile sale impietrite. O singura ruptura, un fel de scoc de grohotis, se afla pe fata opusa inseuarii si ingaduie vizitatorilor sa razbata in urcus pieptis si obositor pana deasupra Cetatilor, in latura din dreapta, la picioarele peretelui vestic, se deschide o a doua gura de pestera, neinsemnata in comparatie cu imensitatea marelui portal dar de dimensiuni totusi apreciabile. De aici incepe o galerie lunga de 110 m, care coboara in panta rapida spre cursul de apa si care constituie calea cea mai usoara de patrundere in sectorul subteran al Cetatilor Ponorului. Acest sector incepe de fapt din dreptul portalului si este format dintr-o galerie vasta, lata de pana la 10 m si cu bolta inaltata pana la 20 sau chiar 70 m. Pe cei l 700 m ai sai, cursul subteran formeaza nu mai putin de 14 lacuri si numeroase cascade, a caror depasire implica dificultati tehnice ce intrec cu mult nivelul unei vizite turistice, facand din parcurgerea integrala a pesterii una din cele mai pretentioase ture speologice. Prima sa portiune este, totusi, mai usor accesibila si poate fi vizitata fara riscuri deosebite pana in Sala Taberei, pe o lungime de 450 m. Dincolo de aceasta, o cascada de 8 m obliga deja la folosirea mijloacelor specifice explorarilor subterane. In decorul sumbru al apelor inspumate peste blocuri prabusite si al peretilor golasi de stinca lucie, impresia stranie creata de ambianta neobisnuita a pesterii este amplificata de lumina care se cerne din tariile boltii in locul unde aceasta este strapunsa de fereastra ce raspunde in circul din dreapta. Fenomenul nu este un lucru intru totul neobisnuit. Neobisnuit este insa izbucul subteran care apare in peretele din dreapta si care devarsa direct in cursul subteran al Cetatilor apele inghitite de sorburile din Poiana Ponor. A fost nevoie de complexitatea scurgerilor subpamantene ale Padisului pentru a putea intalni un asemenea unicat hidrologic, deoarece notiunea insasi de izbuc se leaga nu de inceputul, ci de sfarsitul drenajelor subterane.
Cetatile Ponorului sunt declarate monument al naturii, fara sa existe insa restrictii de acces. Vizitarea celor trei circuri calcaroase constituie o tura spectaculoasa, putin obositoare, dar care nu necesita decat echipamentul obisnuit pentru turismul montan. Parcurgerea cursului subteran al Cetatilor pana in Sala Taberei necesita insa salopeta, casca, cizme de cauciuc si mijloace de iluminat. Este recomandabil ca intrarea in pestera sa se faca prin galeria care se deschide in circul din stanga si numai atunci cand debitul apei este suficient de mic. De altfel, in perioadele de viituri sau in urma unor averse, traseul subteran devine practic inaccesibil.

 

ISTORIC:
Ca in cazul multor altor pesteri larg deschise spre exterior, dimensiunile de exceptie ale Cetatilor Ponorului exclud o data anume a descoperirii lor, ele trebuind fara indoiala sa fie cunoscute de oamenii Tarii Motilor inca de foarte multa vreme. Istoria lor consemneaza doar prima citare in literatura, facuta de Nagy Sandor in 1886. J. Czaran le popularizeaza apoi existenta in ghidul turistic pe care il publica in 1903 iar dupa vizita pe care o intreprinde, in 1921, reputatul geograf francez Em. de Martonne le subliniaza originalitatea, comparandu-le cu vestitul complex carstic de la Skocjan, din Iugoslavia. Prima explorare a cursului subteran de apa este intreprinsa pe o lungime de 200 m in 1927, de P. A. Chappuis, R. Jeannel, V. Puscariu si A. Wmkler. Eforturile de a avansa in lungul galeriei active sunt reluate in 1949 de Institutul de speologie din Cluj (M Serban, D. Coman,
I. Viehmann) si continuate pana in 1957 cand, in colaborare cu o echipa de alpinisti condusa de Emilian Cristea, este atins sifonul terminal, la l 700 m de la intrare, in anii urmatori. Cetatile Ponorului sunt teatrul mai multor expeditii organizate de speologi din tara si de peste hotare (Franta, Elvetia. Polonia, Cehoslovacia), dar „punctul terminus” rezista si nici chiar incredibila escalada a unui perete de 110 m inaltime intreprinsa in 1972 de alpinistii de la A. S. Armata din Brasov nu permite depasirea lacului-sifon. Prima cartare completa a cursului subteran este realizata in 1971 de o expeditie mixta romano-franceza. pentru ca, in 1979-1977, Cercul „Speodava” din orasul Dr. Petru Groza sa stabileasca la 3 800 m lungimea totala a pesterii.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook