CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera din dealul Varseci

 

 

ASEZARE:
Pestera din dealul Varseci mai este numita si Pestera Pacific, Pestera din Curu Dealului.
Pestera este situata la o altitudine de 700 m in versantul stang al Vaii Galbenei, la 200 m aval de confluenta acesteia cu Valea Seaca, in vecinatatea ei se afla cunoscuta si pitoreasca Poiana a Florilor, aferenta din punct de vedere turistic zonei Padisului.

 

DESCRIERE:
Primul element de atractie al pesterii il constituie insasi intrarea sa, al carei contur deseneaza un arc de cerc parca trasat cu compasul, masurand 20 m latime la baza si 15 m inaltime. Aspectul acesta de tunel se pastreaza si in lungul largii galerii subterane care compune pestera si a carei desfasurare in unghiuri drepte urmeaza in mod vadit directiile de diaclazare a masivului calcaros. Podeaua, la inceput ascendenta, apoi coborand in panta prelunga pana spre extremitatea cavitatii, este alcatuita in mare parte din impletitura de baraje calcitice a numeroase gururi. Peretii sunt acoperiti pe alocuri cu ample scurgeri stalagmitice care, la aproape 400 m de la intrare, formeaza un baraj masiv, ocupind intreg spatiul galeriei si oprind astfel inaintarea, in imediata vecinatate a deschiderii, pe stanga, se mai afla un scurt diverticol ascendent, inchis in fund de sac la baza unui horn.

Spatiile largi si putin accidentate ale pesterii fac ca vizitarea ei sa fie foarte comoda, ea necesitand doar mijloace de iluminat.

 

ISTORIC:
Cu toate ca se gaseste atat de aproape de cateva din principalele poteci de drumetie prin Bihor si ca a fost frecvent vizitata de turisti, Pestera din Dealul Varseci nu a atras in mod deosebit atentia speologilor. Printre putinele mentiuni existente poate fi retinuta ca fiind cea mai veche doar aceea pe oare J. Czaran o face in ghidul sau publicat in anul 1903.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook