CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera Huda Orbului





       

 

ASEZARE:
Pestera Huda Orbului
se gaseste in valea numita Paraul Orbului, afluent al Vaii Vulturului, in Bazinul Gardisoara de la Casa de Piatra. Pestera se deschide in locul numit “Sub Fata Calinesei”, la baza unui perete de calcar ce strajuieste valea la o departare de aproximativ 1 km de gura acesteia, la o altitudine de circa 1.250m. Intrarea se face printr-o gura aspectuoasa cu deschiderea de 10/12m. Primele sali, cu o largime de peste 10m, apartin unor conuri de daramaturi venite din afara.

 

DESCRIERE:
Huda Orbului constituie un ponor clasic, care dreneaza apele din cursul superior al vaii precum si zona dolinara care se intinde spre vest. Ea se compune dintr-o galerie larga, cu traseu sinusoidal, a carei intrare de mari proportii este curand ingustata de un con inalt de daramaturi. Cursul subteran nu apare decat dupa vreo 60 m, dintr-o conducta laterala foarte stramta, si curge printre plaje de pietris si nisip in mare masura acoperite de cruste stalagmitice. Pe alocuri, apele au indepartat stratul de aluviuni si aceste cruste au ramas suspendate pe pereti, devenind marturii ale diferitelor faze de umplere si de excavare prin care a trecut golul subteran. Dupa 120 m de la aparitia sa, paraul formeaza o cascada de 8 m inaltime, urmata curand de doua marmite etajate, dincolo de care pestera are un cu totul alt aspect. Galeria se ingusteaza pana la 2-3 m si devine din ce in ce mai joasa, obligand in cele din urma la un taras pana in fata unui sorb prin care apele dispar definitiv. Resturile de cetina lipite de tavan arata limpede ca acest sector este deseori complet inundat in perioadele de viituri.
Aval de cascada, cursul de apa primeste din dreapta un mic afluent care poate fi urmat pe o galerie puternic ascendenta pana in Sala Mare si apoi printr-un culoar foarte jos, pe care se mai poate inainta taras inca 78 m.
Pana la cascada nu sunt necesare decat eventual cizme de cauciuc. Vizitarea integrala a pesterii, necesitand echipament speologic complet si o scara speologica, nu se recomanda turistilor decat pana la cascada.

 

ISTORIC:
Descoperita in anul 1962 de Matei Dumitru, paznicul Ghetarului de la Vartop, Huda Orbului este cercetata in premiera de I. Viehmann, Gh. Racovita si I. Salajan in noiembrie 1963 si cartata pe o lungime de 280 m. Explorarile ulterioare, intreprinse indeosebi de L. Valenas, fac sa creasca progresiv lungimea cunoscuta a cavitatii, care ajunge in 1977 la 607 m.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook