CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Poarta lui Ionel

   

 

 

 

ASEZARE:
Pestera Poarta lui Ionel este situata in versantul drept al Vaii Ordancusa, la o altitudine de 800 m, in calcare triasice. Se poate ajunge la ea prin Valea Ariesului, din comuna Garda de Sus, urmand cale de 2,5 km drumul forestier ce porneste din centrul comunei spre Pestera Scarisoara pe Valea Ordancusa.

DESCRIERE:
Numele de „Poarta” dat acestei pesteri de oamenii locului isi are fara indoiala obarsia in aspectul monumental al deschiderii sale, a carei ogiva se inalta la peste 15 m. Impresionanta prin dimensiunile si prin perfectiunea arcuirii sale, aceasta deschidere constituie de altfel si elementul cel mai spectacular al pesterii, deoarece restul cavitatii se compune dintr-o galerie modesta, de 130 m lungime, cu doua coturi succesive pe stanga. Ea este lipsita practic de concretiuni, cu exceptia unei scurgeri stalagmitice care trebuie escaladata pe o inaltime de 6 m si a unor fragmente de planseu stalagmitic suspendat care apar catre capatul pesterii. Tot aici se afla pe podea o excavatie circulara, un fel de palnie de 5 m diametru, care se umple cu apa in rastimpurile mai ploioase. De altfel, cursul subteran de apa are un traseu capricios, aparand, in functie de debit, fie sub peretele din dreapta, la nivelul primului cot al galeriei, fie sub peretele din stanga, la mica distanta inainte de portal. Se pare ca acest curs dreneaza aceleasi ape pe care le intalnim si in fundul Ghetarului de sub Zgurasti si a caror origine trebuie cautata in pierderile din bazinul superior al Ordancusei.
In afara mijloacelor individuale de iluminat, nu este necesar nici un echipament, pestera fiind extrem de usor accesibila mai ales pana la saritoarea pe care o formeaza scurgerea stalagmitica.

 

ISTORIC:
Semnalata pentru prima data de J. Vass in 1857, mentionata de E. A. Bielz in 1884, cercetata sub raport biospeologic de Emil Racovita si colaboratorii sai in 1921, pestera este cartata in intregime abia in 1964, de I. Viehmann si Gh. Racovita.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook