CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Ghetarul de sub Zgurasti

       

 

 

ASEZARE:
Ghetarul de sub Zgurasti cunoscuta si ca Pestera-aven Ghetarul de sub Zgurasti adaposteste ce mai mare lac subteran din Romania.
Pestera se afla in comuna Garda de Sus, judetul Alba, in Muntii Bihorului pe versantul abrupt ce coboara din Dealul Mununa spre Valea Ordancusii, la altitudinea de 921 m. Se ajunge la ea fie urcand din Valea Ordancusii pe versantul drept o poteca abia vizibila ce incepe aval de Pestera Poarta lui Ionele, fie coborand din Dealul Mununii, din marcajul cruce rosie care duce din comuna Garda de Sus la Cabana Scarisoara.

 

DESCRIERE:
Denumirea de „ghetar” data acestei pesteri este departe de a avea aceeasi semnificatie ca in cazul Ghetarului de la Scarisoara, deoarece aici nu este vorba decat de un aven larg deschis la suprafata, pe fundul caruia zapada dainuie mai mult timp decat la exterior. Dimensiunile acestui aven sunt impresionante: gura sa circulara masoara 35-40 m iar pe panta de grohotis care se prelinge pe latura sudica o carare coboara pana la 30 m adancime. Aici, in peretele opus, se deschid doua arcade de piatra, prin care grohotisul se prelungeste pana la 50 m adancime. Arcada din stanga, ceva mai modesta, are cam 10 m latime si 3 m inaltime, dar cea din dreapta este cu adevarat maiestuoasa, avand bolta ridicata la 30 m si o largime la baza de peste 20 m. Aceste doua arcade converg intr-o sala care nu se abate cu nimic de la nota de grandios a intregului aven, masurand 65 m lungime, 40 m latime si 35 m inaltime.
Podeaua marii salii formeaza fundul argilos al unui lac intins, in care apele nu se aduna decat in perioadele ploioase, dar in asemenea imprejurari nivelul lor poate ajunge uneori pana la 25 m inaltime. De cealalta parte a lacului se desfasoara o lunga contrapanta de grohotis, in varful careia apar gurile mai multor galerii greu accesibile si lipsite de interes turistic. Ramane demn de semnalat doar faptul ca una dintre ele, a carei intrare se afla in latura din dreapta a avenului, razibate la zi in versantul Ordancusei, constituind o a doua deschidere a cavitatii subterane. Este interesant de stiut, de asemenea, ca apa care se aduna in cuveta de pe planseul salii ajunge aici prin gura galeriilor din stanga, ceea ce inseamna ca pestera functioneaza ca un preaplin pentru un sistem hidrologic aflat la un nivel inferior, cel mai probabil tributar resurgentei de la Poarta lui Ioanel, intreaga retea subterana a Ghetarului de sub Zgurasti totaliza in 1976 o lungime de 775 m.
Coborarea pana in sala din fundul - avenului se poate face in cel mai obisnuit echipament de munte si fara surse proprii de lumina.

 

ISTORIC:
Cu toate ca localnicii au avut fara indoiala de mult timp cunostinta de existenta pesterii, prima ei semnalare in literatura speologica nu apare decat in 1929, cand R. Jeannel si E. Racovita publica descrierea si crochiul cavitatii. Explorarea mai detaliata si topografierea ei completa, in 1976, sunt rodul activitatii Cercului „Z” al speologilor amatori din Oradea.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook