CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera Huda lui Papara





       

 

ASEZARE:
Pestera Huda lui Papara este situata in Muntii Trascaului, pe cursul unui afluent al raului Aries (Valea Morilor), in judetul Alba, pe teritoriul satului Sub Piatra (comuna Salciua).

 
 
 
 
 
 
 
 

DESCRIERE:
Este una dintre cele mai interesante pesteri din Muntii Apuseni si cu siguranta una care este impresionanta prin superlativele sale: aici hiberneaza iarna de iarna cea mai mare colonie de lilieci din Europa, in cadrul muntilor Trascau este cea mai lunga si denivelata pestera, are cel mai mare depozit de chiropterit, are cea mai mare sala si cea mai inalta galerie, are cea mai mare cascada, cel mai lung curs subteran de apa (2022m), cel mai mare debit pentru un curs subteran.
Toate aceste superlative fac din Pestera Huda lui Papara un loc care merita vizitat. Portalul sau impresionant inalt de 37 de metrii (printre cele mai mari din Romania) surprinde vizitatorul chiar de la 1 km distanta de pestera
Pestera s-a format in urma captarii a trei paraie din bazinul Rametiului. Este vorba de Valea Ponorului, Valea Poienii si Valea Seaca. Acestea se pierd in Vanatarile Ponorului si apar din nou la suprafata in Pestera Huda lui Papara dupa ce au strabatut 2022m in subteran. Pestera este formata in calcare jurasice superioare si in prezent are statutul de rezervatie speologica.
Intrarea in Pestera Huda lui Papara se afla la o altitudine absoluta de 567m si este orientata N-NV. Portalul reprezinta de fapt o despicatura cu o inaltime de 37m a peretelui masiv de calcar. Dupa ce intram, dupa aproximativ 50m urmeaza Cascada Evantai, o cascada de mari dimensiuni formata de caderea apei de pe un bloc de stanca. Trecerea de cascada este anevoioasa, fiind necesara escaladarea sa. Urmeaza o stanca mare cu numele de Inima de Piatra. Aceasta este lipita de peretii galeriei. Urmeaza Baricada (niste blocuri masive ce trebuie escaladate) si doua lacuri subterane ce trebuie trecute.
Dupa ce trecem de acestea, intram in Sala Minunilor cu o inaltime de 102 m, o sala imensa cu adevarat magnifica. Aici este lumea liliecilor fiind locul in care hiberneaza cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Cercetarile recente arata ca peste 84.000 de lilieci hiberneaza aici iarna de iarna datorita temperaturilor propice (10-20 grade). Acest lucru se si vede din cantitatea mare de chiropterit din Sala Minunilor. Sunt peste 60 de vagoane de chiropterit acumulate aici. Tavanul salii este presarat cu stalactite , unele chiar de dimensiuni mari.
Traseul se continua pe galeria principala cu alte baricade si cu locul numit La Lanturi. Dupa o urcare de 8m si un drum de aproximativ 50m printr-o galerie se ajunge la o verticala de 12m ce ne duce la Sala Virgina si apoi in Sala Tacerii. Tot in aceasta zona sunt si Sala Crucii, Sifonul si Groapa Leilor.
Galeria duce mai departe spre Cascada Gemanata dupa care urmeaza Lumea Framantata care este de fapt finalul pesterii. De aici nu se mai poate avansa pentru desi apa vine prin fisuri impenetrabile omului. Am mai avea 18m pana la suprafata. Pana la Vanatarile Ponorului, locul in care cele trei paraie care alimenteaza cursul subteran al Pesterii Huda lui Papara, dispar in adancuri.
Desi Pestera Huda lui Papara a fost amenajata pentru vizitare in 1986 viiturile au distrus podetele si scarile de acces. in acest moment turistii nu pot vizita pestera decat cu ghid specializat si cu echipament adecvat (haine impermeabile, echipament de escalada). In 2004 s-a inceput reamenajarea pesterii insa lucrarile nu sunt inca finalizate.

 

ISTORIC:
Consemnata in scrieri geografice care dateaza din prima jumatate a secolului trecut, Huda lui Papara devine cunoscuta datorita cercetarilor lui E. Balogh, intreprinse in anii 1950-1953.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook