CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera de la Grosi

       

 

ASEZARE:
Pestera de la Grosi (Pestera de la Poarta,  Pestera de la Poiana Zmeilor) este o pestera reprezentativa pentru endocarstul de altitudine al Muntilor Trascau.
Pestera se afla pe teritoriul satului Sub Piatra, comuna Salciua, judetul Alba, la circa 1.150m altitudine, in partea vestica a Muntilor Trascau (compartimentul Bedeleu), in marginea de sud-vest a platoului calcaros. Impreuna cu portalul de langa ea este un obiectiv turistic vizat de toti turistii ce se aventureaza in nord-vestul Muntilor Trascau.

 

DESCRIERE:
Numele pesterii vine de la portalul sau podul natural Poarta Zmeilor care se afla la 15 m de intrarea in pestera. Acesta a rezultat in urma eroziunii, coroziunii si dizolvarii rocilor de calcar. Intrarea este scunda, sub 2 m diametrul si da acces intr-o succesiune de sali si coridoare cu o lungime totala de 125 m.
Mica deschidere a pesterii se continua cu un scurt coridor ingust, care coboara in panta accentuata pana intr-un fel de vestibul foarte scund. De aici spatiul subteran se dilata brusc intr-o galerie larga si inalta, care se desfasoara dupa un arc de cerc pe o lungime de aproximativ 100 m. Bolta este intrerupta de numeroase hornuri, in timp ce podeaua este acoperita de o patura groasa de argila nisipoasa, indeosebi spre capatul pesterii, peretii sunt ornati cu scurgeri stalagmitice, alaturi de care se dezvolta cateva stalagmite si campuri de stalactite tubulare, extrem de fragile.
Nu sunt necesare decat mijloace de iluminat.

 

ISTORIC:
Dupa ce este citata de entomologul E. Bokor in 1921, Pestera de la Grosi este cercetata si cartata trei ani mai tarziu de R. Jeannel, P.-A. Chappuis si Gh. Perez.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook