CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera Racovita





 

 

ASEZARE:
Pestera Racovita
se afla situata in Cheile Carasului din Muntii Aninei. Pestera are doua intrari, cea mai vizibila dintre ele, se poate zari din chei spre dreapta, daca se merge de la punctul de confluenta al Comarnicului cu Carasul cam 500 m pe cursul paraului Caras.

 

DESCRIERE:
Pestera a fost creata de raul Caras si se compune dintr-o succesiune de sali legate prin galerii mai largi si mai inalte in prima parte, totalizand 350 m. Galeria principala, fosila, este ascendenta in zona intrarii, apoi descendenta cu portiuni orizontale. Cu cat se inainteaza prin ea, cu atat formatiunile concretionare devin mai abundente si mai spectaculoase. Bogata podoaba, iradiind la flacara lampii in culori vii si imaculate, constituie una din comorile de nepretuit a Cheilor Carasului.

Din pacate din cauza afluxului mare de turisti si a faptului ca este o pestera accesibila se pot vedea in aceasta pestera cantitati mari de gunoaie, cutii de conserve si sticle goale. Parcurgerea pesterii nu necesita echipament specific si cunostinte tehnice ci doar surse bune de iluminat.

 

ISTORIC:
Fiind situata intr-o portiune greu accesibila a Cheilor Carasului, pestera era cunoscuta doar de cativa localnici si nu avea nume. In urma cercetarilor intreprinse de un grup de speologi (L. Botosaneanu, A. Negrea, St. Negrea si V. Sencu) in anii 1963-1966, a primit numele fondatorului biospeologiei Emil Racovita. Pentru ocrotirea concretiunilor variate, pe atunci intacte si de o rara frumusete, a fost propusa ca rezervatie speologica (V. Sencu si St. Negrea, 1970).


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook