CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Tolosu

            

 

ASEZARE:
Pestera Tolosu se afla situata in apropierea localitatii Iabalcea, sub varful Tolosu, pe versantul drept al Cheilor Carasului, la 335 m altitudine si 50 m fata de raul Caras.

 
 

             DESCRIERE:
Pestera este constituita dintr-un sistem de 5 sifoane care se succed, cel din amonte fiind situat cu 25 de metrii mai jos decat cel de la intrare. Prezenta formatiunilor stalagmitice nu este numeroasa, asta demonsrand ca prin pestera deseori circul torente violente. In pestera exista deasemeni si lacuri de sifon.
Diverse formatiuni stalagmitice deosebit de frumoase apar in partea de mijloc a pesterii, deasupra cursului subteran. Aici se gaseste si o formatiune denumita Baldachin, lata de peste 6 m si inalta de peste 3 m. Pestera ramane una dificila de eplorat, fiind indicata in special persoanelor cu experienta in speologie si cu echipament adecvat.

 
 

ISTORIC:
Pestera este cunoscuta din timpuri mai indepartate, ea neprezentand un interes in explorare si in locuire datorita faptului ca este activa. Explorarea ei a fost dificila datorita conditiilor neprielnice unei explorari. In anul 2000 pestera a fost explorata in intregime, ea avand o lungime de 1830 m.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook