CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera de sub Cetate II





 

ASEZARE:
Pestera de sub Cetate II
se afla situata in apropiere de Pestera Liliecilor. Pestera este sapata in versantul drept al Cheilor Carasului la 6 m deasupra raului (230 m altitudine). Drumul catre pestera incepe din comuna Carasova

 
 
 
 
 
 

DESCRIERE:
Pestera este alcatuita dintr-un sistem intortocheat de galerii nu prea largi si inalte pana la 6 m, totalizand 576 m. Nu departe de intrare exista doua sifoane care se umplu cu apa la viiturile mari, interzicand o vreme accesul in interior. Dupa aceste sifoane, urmeaza Galeria cu Placi de Silex care debuseaza intr-o galerie perpendiculara pe ea. In dreapta se desface Galeria cu Argila, terminata printr-un lac-sifon, iar in stanga se coboara la Pragul cu Trepte de silex. Urcand pragul de 13 m patrundem in Galena Emilian Cristea, destul de cotita, terminata si ea printr-un lac-sifon ; aceasta are doua ramificatii, una din ele cu sifon terminal.
Elementul particular al acestei pesteri care ne izbeste privirea de la inceput il constituie alternanta stratelor de calcar cu cele de silex. Intercalatiile de silex, groase de 15-25 cm, ne apar peste tot sub forma de polite, lame si poduri care stanjenesc foarte mult inaintarea.
Fiind periodic spalata la viituri, pestera este slab concretionata. Peretii si tavanul sunt mai peste tot nuzi, acoperiti de un strat fin de argila. Ici-colo apar stalactite si scurgeri parietale. Podeaua, de asemenea in buna parte neconcretionata, e acoperita pe alocuri de o crusta stalagmitica cu gururi mici (pline ochi cu apa) si cu stalagmite. In schimb, urmele de eroziune si coroziune ale apei sunt prezente pretutindeni: numeroase lingurite si alveole, septe si marmite active cu bile si petris rulat, in sifoane si portiunile mai joase s-au adunat nisip si pietris rulat, totul fiind inclus intr-o pojghita foarte subtire de argila umeda, ramasa dupa retragerea apei.
La formarea pesterii a contribuit paraiasul care apare si astazi in pestera in timpul viiturilor si topirii zapezilor de pe platoul de doline al Iabalcei. In portiunile cu lacuri-sifon sau cu dispozitie sifonala (adica cu plafonul lasat) apa urca sub presiune si, drenand pestera, iese puhoi prin gura si se varsa in Caras, in dreptul unui sifon din Galeria Emilian Cristea se aude zgomotul facut de un curs subteran, fapt care ne duce cu gandul la existenta unui etaj inferior, activ, al pesterii, inaccesibil omului.
Fauna terestra este destul de saraca, pestera fiind spalata periodic de torentul subteran. Mai interesanta este o rama de pestera care traieste in apa unei marmite, gasita in tara noastra, numai inca in doua pesteri banatene (Tolosu si Marghitas). Liliecii sunt rari.
Pestera se afla pe teritoriul ocrotit al rezervatiei botanice Cheile Carasului. Nu este amenajata. O recomandam turistilor antrenati si numai pana la Pragul cu Trepte de silex. Aceste trepte, fiind foarte friabile, se pot urca numai cu asigurare in coarda sau, si mai bine, pe o scara speologica. Vizitarea pesterii (exclusiv Galeria Emilian Cristea) dureaza l-2 ore. In acest scop sunt necesare casti de protectie, salopete, cizme si o imbracaminte adecvata (temperatura aerului variaza intre 11 si 13,5°). Se recomanda vizitarea in grupuri mic:, numai pe timp secetos, dupa ce cursul subteran nu mai iese prin gura pesterii, iar lacurile din sifoanele l si 2 sunt secate.

 
 
 

ISTORIC:
Fiind situata foarte aproape de Carasova, intrarea este bine cunoscuta locuitorilor ei. Explorarea pesterii a inceput abia in 1961, cand St. Negrea, impreuna cu Alexandrina Negrea si L. Botosaneanu au ridicat planul galeriilor si au efectuat cercetari complexe. Explorarea a fost incheiata in anul 1965, cand A. Negrea, St. Negrea si V. Sencu au cercetat etajul superior descoperit de Emilian Cristea cu doi ani mai inainte.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook