CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Liliecilor din Cheile Carasului

   

 

 

ASEZARE:
Pestera Liliecilor este situata pe Cheile Carasului, in apropiere de comuna Carasova, Caras-Severin. Intrarea se deschide in coasta Dealului Fac (Carsa) care formeaza versantul drept al Cheilor Carasului in locul unde raul face un mare cot, la 226 m altitudine si 15 m deasupra albiei Carasului.

 
 
 
 
 

DESCRIERE:
Intrarea suspendata in perete, inalta de peste 10 m si lata de 8 m, conduce intr-o succesiune de sali si galerii cu dilatatii la intretaierea diaclazelor, alcatuind in ansamblu un sistem intortocheat dispus pe directia sud-nord. Cei 640 m ai pesterii s-au format prin largirea diaclazelor sub actiunea combinata a apei de infiltratie si a unui curs de apa subteran temporar.
La inceput galeria are intre 5 si 13 m inaltime si pana la 14 m latime, iar pe podea se afla trei importante depozite de guano. Intre punctele 6-30 (vezi fig. 42) galeria prezinta cateva ingustari puternice din cauza unor formatiuni stalagmitice masive care impresioneaza (scurgeri parietale foarte proeminente, coloane si stalagmite groase) si inaltimi de la 1 metru pana la 13 metri. Portiunile necon-cretionate pastreaza urme de eroziune si coroziune (lingurite, hieroglife, marmite, cupole, septe, lapie-zuri, vermiculatii si argila depusa in forma de „piele de leopard”).
Dupa punctul 6 tavanul se lasa treptat pentru ca in punctul 1 sa se ingroape in depozitul de nisip. Dincolo de acest Dop de Nisip, galeria se continua printr-un sistem complicat de diaclaze, portiunile foarte joase (0,4 m) alternand cu altele mai inalte (2,5 m) si se termina intr-un loc unde pietrisul si nisipul depus pe podea astupa sectiunea galeriei complet. Prin putul de 20 m din portiunea finala se poate cobori la un nivel de apa : el serveste la drenarea unui paraias subteran care apare numai la topirea zapezilor si care la debite mari debordeaza, pierzindu-se treptat in depozitul de umplutura.
Fauna terestra se remarca printr-o insecta fara aripi, troglobionta (care traieste numai in pesteri) si endemica. Dupa cum sugereaza si numele, pestera mai adaposteste numerosi lilieci, izolati sau grupati in mari colonii (specii de miotisi si miniopteri), ceea ce explica prezenta depozitelor masive de guano si chiropterit, exploatate candva de crasoveni, precum si fauna bogata si variata ce misuna in ele.
Pestera se afla pe teritoriul ocrotit al Rezervatiei botanice Cheile Carasului. Desi unele concretiuni au fost degradate in trecut, in timpul exploatarii guanoului, exista inca destule formatiuni care incanta ochiul. Vizitarea nu este la indemana oricui din cauza pragului de 10 m pana la deschiderea suspendata in perete. Pentru sectorul concretionat sunt necesare : casca de protectie, salopeta, bocanci si imbracaminte adecvata (temperatura, intre punctele 2 si 30, in lunile iulie-august variaza intre 12,5 si 13,5°) ; se recomanda vizitarea in grupuri mici ; timpul necesar : l-2 ore. Pentru putul din fund se impune in plus o scara speologica si coarda de asigurare.

 
 

ISTORIC: Explorarea inceputa in 1955 de echipa formata din Val. Puscariu, L Viehmann si T. Rusu a fost continuata in anii 1963-1964 de echipa St. Negrea, A. Negrea si L. Botosaneanu si terminata in 1965 prin cartarea a inca 200 m galerii accesibile dupa degajarea nisipului din punctul de statie nr. l (fig. 42) de catre V. Sencu si E. Cristea. In cercetarile de ecologie cavernicola s-a pus accentul pe studiul faunei de guano de liliac (A. Negrea si St. Negrea, 1971).

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook