CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera de sub Padina Popii





ASEZARE:
Pestera de sub Padina Popii este situata in bazinul superior al Ciclovei, nu departe de Oravita, la 740 m altitudine.

 

DESCRIERE:
Pestera fosila, ascendenta. Lungimea totala : 101 m. Stadiul avansat de concretionare impiedica distingerea diaclazelor si a stratelor. Pare opera apei de infiltratie pe fisuri. Deschiderea lata de numai 0,6 m si inalta de 0,3 m conduce intr-o sala obscura cu inaltimi de pana la 3 m. In general, pestera are un contur foarte neregulat reprezentand un sistem complicat de trei sali mici si de mai multe galerii joase si inguste, ultimele dificil de parcurs. Impresioneaza numarul mare de hornuri cu scurgeri concretionare pe ele si cu numeroase cotloane inaccesibile.

Apa de infiltratie vine prin hornurile din fundul pesterii, umple gururile si balteste pe argila. Urmele de pe pereti arata ca la viituri nivelul apei poate fi destul de ridicat, formand un lac. Concretiunile abunda, unele foarte frumoase, mai ales in partea terminala. Aici exista scurgeri si tuberculi pe pereti; stalactite si stalagmite izolate sau grupate, formand pe alocuri coloane de toate marimile ; gururi si in general crusta stalagmitica pe mari suprafete. Un strat neuniform de argila unge in parte peretii si formeaza pe alocuri depozite pe planseu.
Fauna marunta a pesterii se remarca prin prezenta unui miriapod troglobiont care nu traieste decat in cateva pesteri din Muntii Aninei (Lithobius dacicus). In apa din gururi exista specii de crustacei minusculi tipic subterane.
Pestera nu este ocrotita si nici amenajata. Pentru vizitarea ei este suficient echipamentul obisnuit : salopeta, bocanci sau cizme de cauciuc, casca de protectie si, bineinteles, o sursa individuala de luminat. Fiind o pestera destul de rece (7-7,8°) si foarte umeda (100%) chiar in toiul verii, se impune o imbracaminte adecvata. Durata vizitarii : 1/2 ora.

 

ISTORIC: 
A fost explorata in 1961 - 1962, dand St. Negrea, A. Negrea si L. Botosaneanu i-au ridicat planul topografic, au descris-o si au efectuat cercetari biospeologice.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook