CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera Ponor Uscata





 

ASEZARE:
Pestera Ponor Uscata ( sau Pestera Crivina, P de la Bradet) este situata in Podisul Uteris, in locul numit Crivina al padurii Plopa, la 620 m altitudine, in vecinatatea soselei ce leaga Anina de Oravita, pe partea stanga a drumului; judetul Caras-Severin.

 

DESCRIERE:
Pestera este fosila, in general descendenta si masoara 265 m (9 m denivelare). A fost sapata de apa paraului Ponor, care in evolutia sa a parasit albia de la suprafata si a drenat Pestera Ponor-Uscata. Ulterior paraul si-a gasit o cale la nivel mai inferior, fiind captat la Intrarea Ponor a Pesterii Ponor-Plopa. Aceste captari succesive au avut probabil loc in pleistocenul mediu si superior, cand conditiile climatice erau favorabile unor astfel de fenomene.

Pestera este accesibila prin deschiderea larga din palnia unei doline mari. Ea mai comunica cu exteriorul si prin trei avene adanci pana la 6 m, de fapt sparturi in tavan create de prabusiri. Datorita acestor deschideri partea centrala a pesterii este luminata difuz.
Imediat dupa intrare, in stanga, trecand pe sub un pod natural si coborand o panta cu bolovanis dam de o galerie inalta pana la 3 m, cu podeaua si peretii complet concretionati. In dreapta intrarii se desface o galerie larga, plina de blocuri mari desprinse din tavanul aflat la 8-10 m deasupra noastra, avand in mijloc un stalp gros de calcar, martor al eroziunii violente a apei fostului parau subteran. Din aceasta galerie, depasind la stanga un prag de 6 m (amenajat pentru coborare), dam intr-o ramificatie in care la viituri se aduna apa evacuata treptat prin niste sorburi in directia Pesterii Ponor-Plopa. In dreapta, dincolo de o stramtoare, patrundem intr-o galerie inalta de pana la 15 m, cu podeaua acoperita de crusta stalagmitica, cu gururi, domuri si stalagmite, iar peretii si tavanul imbracati in minunate scurgeri proeminente si in stalactite. Ni se intipareste in memorie un candelabru imens cu patru brate.
Pestera este interesanta pentru speciile de crustacei subterani care traiesc in apa gururilor si in baltoacele formate de apa de picurare, precum si pentru anumite specii de miriapode si crustacei terestri de pe podea. Cercetatorii Muzeului din Timisoara au descoperit oseminte de urs de caverna.

 

ISTORIC:
Pestera a fost cercetata si cartata in 1959 de V. Sencu si publicata ulterior sub numele de Pestera Ponor. Cu prilejul completarii schitei si a continuarii cercetarilor St. Negrea o denumeste Pestera Ponor-Uscata, pentru a nu fi confundata cu Intrarea Ponor a Pesterii Ponor-Plopa.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook