CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Gaurile lui Miloi

ASEZARE:
Intrarile
pesterii Gaurile lui Miloi se afla in versantii Cheilor Minisului, la un metru deasupra albiei raului (circa 400 m altitudine) : pestera I in versantul stang (sub sosea), iar pestera II in cel drept, una in prelungirea celeilalte.

 
 
 
 
 

DESCRIERE:
Pestera I este mica (33 m) si fosila, iar pestera
II mai mare (132 m) si parcursa de apa la marile viituri. Ambele sunt usor ascendente, sapate pe diaclaze in calcare cretacice. Ambele pesteri fac parte din acelasi sistem de galerii pe care Minisul, adancindu-si valea, l-a taiat perpendicular in doua parti inegale, aflate in prezent in diferite grade de fosilizare.
Pestera I are o deschidere mare, urmata de o galerie scurta din care se desfac cateva ramificatii colmatate prin concretionare, de altfel singurile neluminate. De remarcat bolovanisul din zona intrarii desprins din tavanul destul de subtire care suporta soseaua ce trece prin chei ; scurgerile parietale, partial din mondmilch ; crusta stalagmitica de pe podea cu stalagmite si coloane, iar pe alocuri perle de caverna in cuiburi.
Pestera
II are o intrare larga si inalta de 5 m care da in galeria principala. Mai exista inca patru intrari mici, suspendate in perete, legate de aceasta galerie prin culoare inguste, la nivel superior. Galena principala, larga si inalta pana la 7 m, devine tot mai ingusta si mai joasa, terminadu-se printr-un culoar inaccesibil. Pe parcurs intalnim mai multi pereti despartitori si diferite concretiuni care devin dominante in cea de a doua parte a pesterii. Destul de frumoase sunt anemolitele (stalactite inclinate), valurile, iar pe crusta concretionara din partea finala, stalagmitele, grupurile stalagmitice si unele coloane. Apa de infiltratie si de condensare umple gururile si balteste pe alocuri pe argila.
Pestera
II gazduieste o colonie de circa 60-100 de miniopteri, iar in gururile sale traiesc crustacei subterani microscopici.
Ambele pesteri sunt neamenajate. Pestera I, fiind sub sosea si luminata direct sau difuz in cea mai mare parte, este des vizitata si destul de degradata. Pestera
II, aflandu-se dincolo de raul Minis si necesitand o salopeta si un mijloc de iluminat, este vizitata mai rar si practic nu-i degradata ; fiind destul de rece (12-13°) si foarte umeda (100%) trebuie o imbracaminte adecvata. Durata vizitarii pesterii II : ½ ora.

 

ISTORIC:
Amandoua pesterile au fost studiate si cartate in anii 1960-1962 de L. Botosaneanu, A. Negrea si St. Negrea.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook