CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera de la Padina Matei

   

     

 

ASEZARE:
Pestera de la Padina Matei este situata
langa localitatea cu acelasi nume, in sectorul estic al Muntilor Locvei (care coincide cu partea sudica a marii platforme calcaroase Resita-Moldova Noua), in bazinul superior al Vaii Mari la 580 m altitudine.

 
 
 
 
 
 

DESCRIERE:
Pestera este sapata de cursul de apa care o iriga si astazi pe un sistem de diaclaze in calcare, jurasice. Galeriile si salile accesibile totalizeaza 94 m.
Deschiderea are 2,4 m inaltime si conduce intr-o galerie inalta pana la 7 m, parcursa de un paraias care isi face aparitia printr-un sifon permanent din fundul acesteia. Paraiasul trece pe sub o scurgere stalag-mitica masiva, intalneste in cale doua baraje de travertin, iese prin gura pesterii si - sub numele de Ogasul Pesterii - devine afluent al Vaii Mari.
Pe dreapta paraiasului subteran, inainte de primul baraj stalagmitic, se desface la nivel superior (4 m) o galerie fosila, argiloasa si cu o movila de guano sub un loc de colonie de lilieci ; ea se termina in Sala Coloanelor, care merita sa fie vizitata pentru podoaba intacta a formatiunilor stalagmitice clasice. Mai jos pe paraias, tot pe dreapta, urcand un prag de un metru, dam in alta galerie fosila ce duce intr-o sala scunda si argiloasa. In gururile cu apa traiesc crustacee tipic subterane.
Pestera nu este amenajata ; are urme de degradare in zona intrarii, singura vizitata de localnici. Pentru parcurgerea galeriei active este nevoie de cizme de cauciuc, iar pentru pragul de 4 m care conduce in portiunea frumoasa a pesterii, o scara sau un prepeleac. Fiind o pestera rece (11-12° in iulie) si foarte umeda, se impune o imbracaminte calduroasa. Paraiasul nu trebuie poluat deoarece este sursa de apa potabila pentru sateni. Durata vizitarii : jumatate de ora.

 

ISTORIC:
Intrarea pesterii este cunoscuta de toti locuitorii satului, deoarece de sub ea tasneste si se pravale o vana puternica de apa care, captata la baza peretelui, constituie sursa de apa potabila. A fost cartata si descrisa in 1961 de L. Botosaneanu, A. Negrea si St. Negrea.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook