CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Gura Ponicovei

            

 

 
 
 
 

ASEZARE:
Pestera Gura Ponicovei se afla in Judetul Mehedinti, in zona lacului de acumulare Portile de Fier I si a Defileului de la Cazanele Mari si este considerata rezervatie speologica. Accesul in pestera se face chiar de pe Dunare, cu ajutorul barcii. Este cunoscuta si sub denumirile de Pestera de la Gura Apei sau Pestera Liliecilor, datorita coloniilor de lilieci care traiesc in Galeria Liliecilor.

           DESCRIERE:
Pestera Ponicova este cea mai mare pestera din Defileul Dunarii. Galeriile sale insumeaza 1.660m strabatand Ciucaru Mare si iesind in Dunare.Pestera Ponicova este sapata in versantul stang al Dunarii, in Cazanele Mari, Ciucaru Mare, fiind partial inundata dupa crearea lacului de baraj. Aici se poate ajunge cu salupa, parcurgand 500m pe sub peretele Ciucarului Mare pana la gura pesterii. O alta intrare in pestera se poate face pe paraul Ponicova, care s-a  adancit in calcare, a format un pod natural, apoi strabate pestera formand un sistem de galerii etajate si se varsa subacvatic in Dunare. Este cea mai importanta pestera din Defileul Dunarii.
Pestera are mai multe galerii, dinspre cheile Ponicovei -de pe uscat, se intra in Galeria Ogasului Ponicova, sau pe o potecuta ingusta in Galeria Liliecilor. Aceasta este o sala lunga de peste 100m, lata de 60m si inalta de peste 30m, care are pe podea blocuri de prabusire, gropi, concretiuni si movile de guano provenite de la liliecii relativ mari.In Galeria Liliecilor exista stalactite pendulante foarte alungite si subtiri. Din Sala Mare se poate trece in Galeria cu Argila, care are un caracter ascendet, este labirintica, fiind totodata scunda si ingusta si alterneaza cu salite mici.
Aici, apa si timpul au creat stalactite si stalagmite de forme si marimi diferite, domuri si coloane, podeaua de calcita alba, gururi, perle de caverna, draperii etc. Tot in aceasta pestera au fost gasite oase de urs si de hiena de pestera, precum si de cultura halstattiana.
Vizitarea pesterii se poate face in tot cursul anului, cu o perioada optima intre lunile  mai si octombrie. Este necesar echipament adecvat ,cizme de cauciuc, salopeta, casca de protectie, lanterna, cu exceptia perioadelor de viitura cand este posibil ca Galeria Ponicovei sa fie inundata total sau partial. Este de preferat ca in etajul superior accesul sa se faca in prezenta unui ghid obisnuit cu speologia avand in vedere gradul de dificultate al accesului in acest etaj.
 

ISTORIC:
Primele cercetari, de natura geologica, dateaza de acum un secol (M. Munk, 1872) iar primele indicatii faunistice, de acum cateva decenii (R. Jeannel, 1929). In 1962-1963, St.: Negrea impreuna cu A. Negrea si L, Botosaneanu ridica primul plan topografic al pesterii si incep cercetari extensive organizate, iar in anii 1965-1969 primii doi efectueaza un studiu intensiv asupra bio- cenozelor cavernicole. In 1966-1967, L Povara, N.
Schmidt si A. Petcu intocmesc primul profil al pesterii.
A fost o buna ascunzatoare in timpul comunistilor pentru cei care voiau sa fuga inot, in Serbia.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook