CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera Gaura Ungurului





ASEZARE:
Intrarile se afla in versantul drept al Vaii Salistea (Muntele Domogled), afluent stang al Vaii Cerna, nu departe de localitatea Pecinisca la 300 m altitudine si 45 m deasupra paraului.

 

DESCRIERE:
Pestera s-a dezvoltat pe un sistem de diaclaze paralele si pe fete de strat de catre apa paraului Saliste cand curgea la un nivel superior celui actual ; tunelele de presiune indica ca in cea mai mare parte procesul a avut loc sub nivel hidrostatic. Astazi pestera este fosila. Ambele niveluri legate prin puturi masoara 249 m.
Cele patru intrari lumineaza direct sau difuz nivelul superior aproape in intregime. Acest nivel se compune dintr-un mic labirint de galerii care leaga intrarile destul de inalte (7-10 m) de o galerie foarte larga, cu aspect de sala, plina de blocuri de prabusire si de un strat subtire de guano uscat ; peste tot se vad urme de eroziune si coroziune a apei (lame, cupole, striuri).
Nivelul superior se termina prin doua galerii inguste si inalte ce se unesc si din care se deschid doua puturi : unul de 13,5 m si altul de 10 m. Ambele conduc in nivelul inferior, format dintr-o galerie astupata in capatul sud-estic de concretiuni. Curgeri parietale, stalactite, stalagmite, coloane, gururi cu perle etc.) ; in rest apare un depozit de argila amestecat cu pietris si nisip si mai ales guano (exista colonii de lilieci).
Pe alocuri se mai observa sapaturi arheologice din care s-au scos oase de urs de caverna si ceramica din epoca de bronz.

 

ISTORIC:
Primele mentiuni faunistice le datoram lui L. Mehely (1900), iar cele arheologice lui C. S. Nicolaescu-Plopsor si C. N. Mateescu (1955). In 1962 ea a format obiectul unor cercetari complexe facute de o echipa a Institului de Speologie „Emil Racovita”. In anul 1980 cercul de speologi amatori „Focul Viu” a adaugat la cei 196 m inca 53 m explorand mici galerii ascendente.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook