CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera cu Corali





         

 

 

ASEZARE:
Pestera cu Corali
este situata in masivul Retezat, la o distanta de 12 km de satul Campul lui Neag, si este considerata o adevarata nestemata printre pesterile din zona, datorita formatiunilor inedite pe care le adaposteste.

 
 

DESCRIERE:
Este o pestera liniara cu lungime totala de 83 m, fosila, descendenta. De la intrare se patrunde intr-o galerie inalta de 2-4 m, cu latimi care variaza intre 5 si 8 m si care se ingusteaza pina la 1 m in punctul denumit Altarul. Planseul este acoperit cu blocuri desprinse din tavan. Dupa 50 m se coboara o saritoare de 5 m, la baza careia incepe Sala cu Coralite, inalta de 5 - 7 m si lunga de 30 m ; aici coralitele si clusteritele au avut conditii ideale de dezvoltare. Cu diverse forme si culori, de la albul translucid la rosu-maron, aceste formatiuni creeaza un ansamblu de o remarcabila frumusete. Fara indoiala, Pestera cu Corali este una dintre cele mai frumoase pesteri cu cristale coraliforme din Romania.
In cea mai mare parte, masivul Retezat este alcatuit din roci cristaline, cu exceptia partii de sud, numita si Retezatul Mic, care este format din calcare. In aceasta parte a masivului, cu acces din Valea Jiului spre Campul lui Neag si Campusel, se gasesc numeroase formatiuni carstice, dintre care cea mai cunoscuta si inedita este Pestera cu Corali de la Campusel. Pestera Cu Corali este protejata, fiind deosebit de frumoasa, cu multe formatiuni de corali. Din pacate abia a mai ramas ceva din frumusetea ei de odinioara. Unii au avut grija sa strice in cateva clipe, tot ceea ce mama natura a creat timp de secole. Printre fericitii care au putut admira candva galeriile bogat ornate se numara din pacate si cei care au distrus aceasta lume de vis. Pestera cu Corali nu poseda amenajari pentru vizitare, se intinde pe o suprafata de aproximativ 0.5 ha si este declarata rezervatie speologica fiind protejata in acest sens.

 

ISTORIC:
Constituie una dintre descoperirile speologice ale anului 1970 facuta de Cercul de speologie "Focul Viu' din Bucuresti. In anul 1971 se realizeaza planul pesterii, care ulterior (1972) este declarata rezervatie speologica si inchisa cu poarta metalica.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook