CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera Corbasca





            

ASEZARE:
Pestera Corbasca
este situata pe versantul stang al Vaii Sighistel, la o distanta de aproximativ 2 km de satul Sighistel, in fata stancariei numite Cazatura Lupului.

 

DESCRIERE:
Desi nu are un curs subteran, Pestera Corbasca adaposteşte un lac permanent, are o lungime de 240m si este bogat ornamentata. De la intrarea scunda o galerie ne conduce intr-o sala din care pornesc 2 galerii. Constituita dintr-un scurt coridor principal de acces si din doua ramificatii de lungime aproximativ egala, pestera este bogata in concretiuni, mai ales gururi. In complexul estic, pestera adaposteste un remarcabil lac subteran (cu dimensiunea de 10×12 m), prezent in tot timpul anului, numit Lacul de Cristal. In afara lacului amintit, podeaua este acoperita cu o pojghita densa de calcar alb, detinand o bogatie remarcabila de gururi late si putin adanci. Complexul estic mai detine doua lacuri temporare de dimensiuni mai mici.
In coridorul sudic se afla o mica galerie superioara de jonctiune cu complexul precedent. In prima parte, coridorul prezinta o serie de formatiuni remarcabile: stalactite, stalagmite si coloane de mondmilch (laptele de luna). Din punct de vedere biospeologic, pestera se remarca prin prezenta unor forme troglobionte, ca Niphargus longicaudatus maximus (gasit in lacul mare), Megacyclops (Diacyclops) stygius deminutus (prezent in gururi), Pholeuon leptoderum biroi si Drimeotus mihaki mihoki (intalnite frecvent in ambele coridoare laterale ale pesterii). Declarata monument al naturii, pestera poate fi vizitata doar in prezenta unui ghid (din satul Sighistel).

 

ISTORIC:
Primele investigatii stiintifice au fost facute de R. Jeannel si A. Winkler in anul 1929, apoi de catre colectivul clujean al Institutului de speologie “Emil Racovita” (1956-1962).


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook