CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Piatra Altarului

          

 

ASEZARE:
Pestera Piatra Altarului
se afla in zona Padis, in muntii Bihorului. Este una dintre cele mai frumoase pesteri din tara – o spun specialistii, caci doar ei au acces acolo.

 
 

DESCRIERE:
Pestera insumeaza patru mari galerii, iar lungimea totala a galeriilor atinge 3.146m: Palatul, Paradisul, Geoda si Altarul Ursilor. Aflata in Muntii Bihorului, Piatra Altarului este inchisa si, cel putin deocamdata, asa va ramane pentru turisti. Nu degeaba, cei care o ingrijesc au ferecat-o cu trei porti de fier si vorbesc despre ea ca despre un loc paradisiac.
Pestera Piatra Altarului
din Muntii Bihorului este considerata una dintre cele mai frumoase cavitati subterane din Romania, dar si din Europa. Galeria “Palatul este o sala inalta de 30m precedata de o anticamera “Baldachinul”; este o zona cu formatiuni rare, curgeri mari de calcit si domuri inalte. Palatul are forma unei catedrale gotice, inalta si ingusta, flancata de coloane de 15-20m inaltime. Este un monument de arhitactura subterana unic in felul sau in Romania.
Galeria “Paradisul
este o sinteza a intregii pesteri, spatii generoase sprijinite pe coloane si discuri, geometrii cristaline ascunse sub ochiuri de apa, depuneri diafane de ace, unice in pesterile noastre. Galeria Paradisului se sfarseste neasteptat, cu un parau de “mondmilch” (laptele de luna), – o pasta fluida, de un alb nepamantean, ce izvoraste dintr-o crapatura a calcarului si abunda in formatiuni, coloane, discuri, macrocristalele de calcit, buzdugani, nuferi, cristalele scheletice de calcit, in forma de triunghiuri excavate, stalagmitele monocristal, coloanele tip palmier, draperii, coralite, perle de pestera. In baza pesterii s-a dezvoltat, pe scara larga, un alt fenomen, sub oglinda nemiscata, apa supramineralizata a acoperit totul in cristale perfecte de calcit. Fenomenul este rar intalnit pe glob si el face din Galeria “Geoda sa fie unul dintre superlativele domeniului subteran. Un popas in “Geoda” este o experienta unica, un prilej de meditatie asupra perfectiunii cristaline.
Galeria “Altarul Ursilor
este o galerie orizontala cu bolti arcuite, denumita “Citimirul Ursilor”. Ursul de caverna – “Ursus Spelaeus”- era un locuitor obisnuit al pesterilor in timpul ultimelor perioade glaciare. Aici se pot observa un mare numar de cranii de ursi tineri si de pui, unele dintre ele abia se mai ghicesc sub stratul gros de calcit. Pestera Piatra Altarului nu este amenajata pentru public, fiind deschisa doar pentru cercetari stiintifice. A fost incadrata in categoria A, in care se regasesc pesterile de valoare exceptionala care, prin interesul stiintific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic national si international.

 

ISTORIC:
Pestera Piatra Altarului
a fost descoperita in anul 1984 de catre speologii Clubului Politehnica din Cluj.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook