CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Cuciulat

 

     

ASEZARE:
Pestera Cuciulat
se afla situata in localitatea cu acelasi nume, componenta a comunei Letca. Satul Cuciulat este asezat pe malul drept al raului Somes, sub Culmea Prisnel, in judetul Salaj.

 
 

DESCRIERE:
Aceasta pestera este cunoscuta atat in tara cat si in lume datorita faptului ca aici au fost descoperite primele picturi rupestre paleolitice de pe suprafata Romaniei. Dintre acestea cea mai impresionanta este cunoscuta sub denumirea de “Calul de la Cuciulat”. Cercetatorii au stabilit ca picturile rupestre descoperite aici sunt primele manifestari de acest gen din sud-estul Europei.
Alaturi de aceste reprezentari, mai mult sau mai putin clare, in micuta sala de la Cuciulat exista numeroase alte pete de culoare, carora este foarte greu sa le mai gasim forma si sensurile initiale. Accesul in Pestera Cuciulat a fost blocat cu un grilaj in anii 1983-1984, deoarece peretii pesterii fusesera napaditi de tot felul de semne, care sa ii ajute pe vizitatori sa nu se rataceasca la intoarcerea din subteran. Ulterior frontul fostei cariere de calcar din zona s-a prabusit, ascunzand ochiului intrarea in pestera.

 
 

ISTORIC:
Pestera Cuciulat
era cunoscuta de localnici inca inainte de primul razboi mondial, cand incepe aici exploatarea calcarului, prin efectuarea unor explozii chiar pe frontul pesterii. Exploatarea intensiva a calcarului din ultimele decenii avea sa distruga cel putin cateva sute de metri de galerii din prima parte a ei, intrarea in pestera fiind, de altfel, mereu obturata din cauza exploziilor repetate din cariera. In aceste conditii, pestera a fost practic redescoperita in anul 1978, de o echipa de speologi amatori din cadrul Clubului “Emil Racovita”, de pe langa Casa de Cultura a Studentilor “Grigore Preoteasa” din Bucuresti.
Pestera de la Cuciulat, este un monument unic pentru aceasta parte a Europei si singura pestera descoperita pana acum in Romania care inca mai adaposteste o pictura specifica neoliticului. In pestera de la Cuciulat a fost descoperita, in anul 1978, silueta unui cal, de o culoare rosie-caramizie, pictata pe cornisa plafonului unei sali. Prima si ultima cercetare amanuntita a picturilor rupestre a avut loc in 1979. Silueta calului nu este singurul desen descoperit in pestera, pe peretii galeriei s-au observat si alte siluete pictate, cu un contur mai mult sau mai putin precis.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook