Pestera Munticelul
ASEZARE:
Pestera Munticelul sau Pestera Giocelu se gaseste la iesirea din Cheile Bicazului, pe versantul sting al raului Bicaz, in Masivul Surduc – Munticelu (la extremitatea nordica a Muntilor Hasmas), pe raza comunei Bicazu Ardelean.
DESCRIERE:
Aceasta pestera este considerata cea mai importanta din Moldova, atat din punct de vedere stiintific, cat si peisagistic. Pe un traseu pitoresc ce face legatura intre Bicaz si Gheorgheni, drumul spre pestera incepe in dreptul carierei Surduc, la 250 m de intrarea in Cheile Sugaului.
Urcusul se face mai intii in serpentine, apoi tot mai abrupt, pana la o altitudine de aproximativ 300 m. Intrarea in pestera este scunda si ascunsa la baza unui perete de calcar.
Munticelu are o lungime de peste 120 m, fiind deosebita in special prin sala principala si prin formatiunile stalagmitice.
Intrarea in pestera este scunda, de aproximativ 1,5 metri, dupa care urmeaza un culoar descendent de 10 metri, care duce intr-o sala mare, lunga de 30 de metri si inalta de 4-5 metri.
In partea inferioara a pesterii, sala are planseul neted, acoperit cu argila si crusta stalagmitica. Din acest loc, o mare ingramadire de blocuri urca in trepte, ca un amfiteatru, catre vest. Dar elementul peisagistic cel mai frapant este marea bogatie de stalagmite luminare care, in partea nordica a salii, formeaza o adevarata padure.
In momentul descoperirii pesterii, acestea formau o mare densitate de stalagmite luminare, acest aspect conferindu-i unicitatea intre pesterile din tara. Existau in pestera Munticelu stalagmite luminare inalte de trei metri, dar nu mai groase de trei centimetri.
In prezent, au mai ramas putine asemenea stalagmite. Retin atentia stalactitele fistulare care, in citeva puncte ale pesterii, formeaza adevarate ploi de “macaroane”.
Partea de sud adaposteste un mic lac, captusit cu calcit spongios, imaculat.
Pestera ascunde citeva oase ale ursului de pestera, intre care un femur fixat intr-o stalagmita.
Se poate vizita in orice anotimp, fara echipament special. Vizitarea normala dureaza 30 minute. Iubitorii fotografiei subterane pot afla aici o mare varietate de subiecte, in conditii de lucru foarte confortabile, cel mult cu grija de a nu distruge, din greseala, inca uma din stalagmitele ramase
ISTORIC:
Pestera a fost descoperita intamplator in primavara anului 1973, de cativa copii plecati la cules ghiocei, de aceea localnicii au denumit-o Pestera Ghiocelu. In acelasi an ea este cartata de L Povara si G. Diaconu, iar in 1973 N. Acrasmaritei si M. Ciobanu publica schita pesterii si descrierea sa.
Publicitatea pripita si nepotrivita, precum si neluarea la timp a unor masuri de amenajare si protectie au facut ca pestera sa sufere, inca imediat dupa descoperire, puternice degradari.
Recomanda si prietenilor |