CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Valea Cetatii

        

 

ASEZARE:
Pestera Valea Cetatii este o pestera situata la aproximativ 3 km de orasul Rasnov, pe soseaua Valea Cetatii spre Poiana Brasov.

 
 
 

DESCRIERE:
In lungime totala de cca. 168 m, pe galeria principala (intre cele doua intrari), si alti peste 100m prin galerii secundare, aceasta nu este o pestera deschisa publicului, deoarece intrarea se face anevoios. Dar cu un echipament adecvat, Pestera Valea Cetatii se poate admira in toata splendoarea ei.
Desi, nu cu mult timp in urma ea a fost vandalizata, inca mai pot fi observate in “Sala Mare” stalactite si stalacmite de diferite marimi, printre care una de 2m inaltime, care vegheaza intrarea in “Sala Mare”, asemeni Stejarului din Borzesti, salutandu-i necontenit pe putinii vizitatori. Din “Sala Mare”, cu o inaltime de peste 10m, pleaca in toate directiile nu mai putin de 8 galerii secundare de diferite marimi.
Peretii pesterii sunt in general acoperiti cu scurgeri de calcit. Pestera Valea Cetatii (Fundata)
are o extensie de 200,6 m si indicele de ramificare de 4,77. Infiltratiile de apa din pestera sunt numeroase si dispuse pe intreaga retea de galerii. Cantitatea de apa ajunsa aici variaza in functie de sezon, dar o anumita cantitate de apa se datoreaza si fenomenului de condensare la contactul aerului cu peretii pesterii. Pestera de pe Valea Cetatii a avut intr-o prima faza galeriile umplute cu apa, coroziunea largind astfel spatiile, iar dupa trecerea la nivel de curgere liber, eroziunea a modelat si pe verticala.

 

             ISTORIC:
Pestera Valea Cetatii a fost declarata Zona naturala protejata de interes national si monument al naturii, conform Legii nr. 5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea a III-a - zone protejate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 152 din 12 aprilie 2000.

 

De la inceputul anului 2011, Pestera Valea Cetatii (Fundata) poate fi vizitata de toata lumea, nu doar de cei pasionati, accesul in pestera fiind inainte dificil, aceasta fiind nou introdusa in circuitul turistic romanesc.

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook