CAZARI TURISTICE
OBIECTIVE TURISTICE
INFO UTILE
Transport
Pestera Sugau
ASEZARE:
Pestera Sugau este situata in Carpatii Orientali, in inima Muntilor Giurgeului in Masivul Sipos (1568m). Drumul spre acest punct turistic sa face prin soseaua europeana ce trece prin Miercurea Ciuc – Gheorgheni.
DESCRIERE:
Pestera Sugau poate fi impartita in 4 etaje de galerii dispuse pe mai multe nivele. Astfel putem deosebi Galeria Principala cu o intrare protejata cu grilaj metalic. Prima sala “Vestiar” continua cu “Sala Sfatului”, urmat de “Hala Descoperitorilor”. Aici ne intalnim cu adevarata fata a unei pesteri formata in calcar, cu diferite speleoteme denumite ca “Meduza”, “Sirul de stalpi”, “Delfinul”, “Lumea fermecata” etc. In tavan putem admira forme interesante de coroziune ca “Ochii bufnitei uriase”. Ramificatia sudica continua cu “Sala Hornurilor”, “Sala Edmund” si “Sala muzicii”. O alta ramificatie se deschide din “Sala Buzduganelor”, denumita Bratul Preaplin. Dupa un taras anevoios de 40m, pestera se continua cu sali deosebit ornamentate ca “Sala Stalpului”, cu o coloana inalta de 4m si diametrul de 0,8m. Tot aici la fiecare pas putem admira speleoteme splendide, cum ar fi “Candelabrul”, “Pagoda” si altele, aceasta zona fiind declarata Rezervatie Interioara. Nivelele inferioare sunt greu accesibile, labirintice cu zone deosebit de inguste, urmate cu largiri formate in diaclaza. Atmosfera pesterii contine dioxid de carbon intr-o concentratie mai mare decat cea normala, umiditatea este de 90%, temperatura medie fiind intre 7-9 grade C. In afara de speciile de insecte troglobionte, in timpul iernii zonele de intrare sunt folosite de specii de fluturi, ca Scoliopterix libataix. Vertebratele sunt reprezentate de mai multe specii de lilieci. Acestea folosesc pestera doar in perioada toamnei tarzii, iarna si lunile reci de primavara. Rezervatia totalizeaza 18,3 ha unde, pe langa diferite specii de rasinoase si foioase traiesc plante din familia orhideelor, ca Papucul Doamnei ocrotita si pe plan european. Alte specii deosebit de rare: Cephalantera rubra, Epipactis astrorubens, Epipactis helleborine, Gimnadenia conopseea. Pestera Sugau este unul din cele mai importante cavitati din Carpatii Orientali, unde putem observa toate formele de speleoteme: stalactite conice, stalagmite, stalpi cu guler, stalactite fistulare, coralite etc. Sub aspect minerologic se pot studia splendidele cristalizari a calciului in forma aragonitica, precum si formatiuni helictitice.
Pestera este inchisa, vizitarea facandu-se cu ghizi in limita traseului turistic; tura se face cu lanterne si lampi de acetilena; temperatura fiind de 7-9 grade C necesita echipament de drumetie, unde imbracamintea si pantofii se pot murdari de noroi; lungimea traseului turistic este de 150m, durata vizitei de 35-40 minute. Nu este recomandat persoanelor cu probleme locomotorii. In sezonul de vara intre iunie-septembrie este deschis si in zilele lucratoare intre orele 10-17, samabata si duminica 10-18. In afara sezonului de vara este nevoie de anunt prealabil. In cazul grupurilor de turisti mai mari, sau grupe de elevi este preferabil anuntul prealabil si in sezonul estival.
ISTORIC:
Galeria Activa a fost cunoscuta de localnici cu mult timp in urma. In toponimia din secuime “sugo” inseamna soptitor, sureiator, tocmai acest murmur al paraului subteran insotit de fosnetul curentului de aer ce circula intre etajele superioare si inferioare a dus la denumirea pesterii. Inainte de 1934 intrarea in aceasta galerie a fost anevoioasa, iesirea fiind mult mai stramta. Legenda ne povesteste ca in pestera picura aur, galetile se umplu cu aceasta comoara din 7 in 7 ani. Cercetarile propriu zise in pestera incep in anul 1965, de Buslig Lajos, Garai Odon, Romfeld Akos, dupa o munca dificila s-a reusit intrarea in Galeria Principala. Din anul 1974 CSA “Ursus speleus” din Baraolt, condus de cel mai important si regretat cercetator speolog din secuime, tehnicianul Denes Istvan, impreuna cu speologii din Gheorgheni, executa lucrari in Galeria Principala prin amenajarea traseului turistic. Cu acest prilej pestera a fost cartata integral pe o lungime de 1021m, diferenta de nivel fiind de 67m, avand o extensie de 142m. Intrarea in Galeria Principala se face la o altitudine de 1060m, iar iesirea din Galeria Activa la 993m.
Recomanda si prietenilor |
![]() |