CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Cioclovina

         

 

 

ASEZARE:
Pestera Cioclovina este localizata la izvoarele Vaii Lucanilor, in localitatea Cioclovina, comuna Bosorod.
In nord vestul muntilor Sebes, inclusa in Complexul carstic Ciclovina-Ponorici, formeaza una dintre cele mai mari rezervatii speologice din tara.

 
 

DESCRIERE:
Pestera sre 2 parti: una uscata si una cu apa.  Cioclovina Uscata se afla suspendata deasupra Cioclovinei cu Apa si este considerata cea mai importanta parte a bazinului, pentru descoperirile de exceptie care au avut loc aici. In acest loc, a fost gasit cel mai vechi craniu de homo sapiens fosilis din Romania si cel mai mare monocristal de calcit din tara. Totodata, au mai fost descoperite urme de locuire umana din paleolitic, printre care vetre de foc, unelte din os si cremene. Tot in pestera de Uscat se afla un important zacamant de guano, adica ingrasamant natural de lilieci, exploatat pana in anul 1930. Acesta era transportat pana la gara Pui, cu ajutorul unui funicular, lung de 8km. Din pacate, accesul turistilor in inima pesterii de Uscat este imposibil, fiind zidit un perete pentru a preveni distrugerea stalactitelor si stalagmitelor din interior. Tot aici, in pestera Cioclovina Uscata, se afla cel mai mare monocristal din tara (113cm). Intreaga zona se prezinta sub forma unui platou carstic suspendat. Chiar daca nu puteti vizita pestera de Uscat, va puteti bucura de frumusetea celei de Apa. Peisajul este de-a dreptul fascinant. Intrarea in pestera are o inaltime de peste 20m, iar raul a sapat in stanca forme dintre cele mai ciudate. Aici a fost descoperit un important tezaur hallstattian, constand in peste 600 de obiecte de podoaba din metal si mii de margele din chihlimbar, ceramica si sticla colorata. Aceste obiecte de tezaur sunt pastrate in original la Muzeul de antichitati din Bucuresti, in pestera pastrandu-se doar copii. Asadar, daca sunteti fascinati de tainele pesterilor sau pur si simplu, sunteti iubitori ai muntelui, va recomandam sa vizitati aceasta pestera, in care natura a creat o misterioasa lume subterana, mereu fascinanta pentru om.
Caverna „seaca” este usor de vizitat pentru orice turist cu conditie fizica buna intrucat pentru a ajunge sus, trebuie sa urci o carare abrupta si calcaroasa. Pestera Uscata este cea mai importanta a bazinului, pentru descoperirile de exceptie care au avut loc aici. Aceasta pestera are cel mai mare potential din zona, datorita modului complex de formare. Din punctul de vedere al formarii pestera se imparte in doua. Galeria principala a pesterii impresioneaza prin frumoase forme de coroziune. Partea a doua se afla intr-o perfecta stare de conservare datorita accesului destul de dificil. Pestera avea initial 763m, dar actualmente are o dezvoltare de 2002m. Dupa ce am cercetat cu privirea pestera Uscata, am coborat la cea de Apa, unde am ajuns dupa aproximativ 20 de minute. Drumul parcurs s-a dovedit a fi extrem de anevoios. In lipsa unui echipament corespunzator, picioarele alunecau pe covorul din frunze care acoperea dealul abrupt. De jos, se auzea zgomotul continuu, monoton, lin, usor si placut produs de curgerea unei ape. Atractivitatea pesterii, care are o lungime de cativa km si o intrare monumentala, foarte inalta si lata, este sporita de iesirea paraului din interior. Cioclovina, o zona deosebita, in care natura a creat o misterioasa lume subterana, mereu fascinanta pentru om. Din cercetarile arheologice efectuate de-a lungul timpului a reiesit ca pe aceste meleaguri a existat o continuitate de locuire neintrerupta inca din timpurile preistorice. La Piatra Rosie au fost gasite importante obiecte din vremea dacilor, cum ar fi scutul de parada, un bust din bronz, o usa din stejar ornamentata cu tinte din fier, dar si urmele unui sanctuar in care aveau loc slujbe religioase sau alte activitati din acele vremuri.

 
 

ISTORIC:
Pestera a fost locuita inca din paleoliticul superior si este renumita prin impodobirea pitoreasca din interior.
Explorarile si cartarile incepute in anul 1972 de catre Clubul de Speologie "Emil Racovita" Bucuresti au facut, un an mai tarziu, ca aceasta pestera sa devina a treia ca dezvoltare totala din tara.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook