Pestera Sura Mare
ASEZARE:
Pestera Sura Mare cunoscuta si sub numele de Ohaba – Ponor este situata in vestul Muntilor Sureanu, pe cursul paraului Lunca Ponorului. Pestera se afla pe teritoriul satului Ohaba – Ponor, comuna Pui din judetul Hunedoara.
DESCRIERE:
Lungimea pesterii este de aproximativ 4500m, intrarea se face printr-un portal de mari dimensiuni (37m inaltime si 12m latime), galeria principala de 2-3m latime si 30m inaltime este strabatuta de raul Ohaba, care formeaza o serie de cascade si un lac interior. Pe parcurs exista mai multe sali de mari dimensiuni dintre care cea mai mare are 45m lungime, 35m latime si 30m inaltime. De asemenea pe parcurs vizitatorul poate intalni o serie de stalagmite de 4-5m inaltime si blocuri de prabusire.
In Pestera Sura Mare se afla cea mai mare colonie de lilieci din Romania, in total peste 10000 de lilieci. Printre acestia a fost identificat si Pipistrellus , cel mai mic exemplar de liliac din Europa. Colonia de lilieci este interesanta si prin faptul ca intra in hibernare pe timpul ierni. Pe depozitele de guano rezultate de la acesti lilieci se dezvolta numeroase insecte, crustacee si fluturi.
Deschiderea pesterii este monumentala de aproape 40m inaltime, si 12m la baza, mai larga cu cativa metri in partea de sus. Galeria activa, unica are 3143m lungime. La circa 2300m distanta de la intrare se patrunde dintr-o data in Sala Mare, care reprezinta portiunea terminala a Surei Mari. Ea rasplateste din belsug eforturile facute. Aici se afla cele mai frumoase gururi din tara. Dupa Sala Mare pestera continua pe inca circa 800m, dupa care un sifon adanc opreste inaintarea. Sura Mare poate fi considerata datorita complexitatii sistemului, al proportilor si al spebotemelor pe cat de rare, pe atat de impresionate ca unul din cele mai grandioase fenomene carstice din Romania. Umiditatea in pestera este de 100%.
Temperatura aerului oscileaza intre 8 si 10 grade, iar a apei intre 7 si 9 grade. Se simte un curent de aer pe tot parcursul explorat. Pestera Sura Mare este unica in tara noastra si pentru adapostirea celor mai numeroase colonii de lilieci in hibernatie. Distanta de la intrarea pana in zona coloniilor mai mari este de aproximativ de 350m. Colonia de pipistrellus, constituita din mai multe zeci de mii de indivizi, este pentru zona temperata singurul exemplu cunoscut in literatuta de specialitate. La inaltimi mai mari exista pe pereti si colonii de Miniopterus schreibersi.
ISTORIC:
Este o pestera greu accesibila, fiind explorata pentru prima data in 1929. Primii exploratori ai portiunilor de la intrarea pesterii au fost Toma Ionescu si Schadler in 1929. Gherman strabate cativa ani mai tarziu, aproximativ 700m cu ajutorul unei barci si publica descrierea traseului in 1934. In 1950 Orghidan si Codreanu in urma informatilor date de Valentin Puscariu, ajung la intrarea Surei Mari si incearca fara succes trecerea pe sub marile blocuri de calcar, de sute de tone, cazute din tavan, ce obstrueaza, dupa primul lac, intrarea in valea subterana.
Recomanda si prietenilor |