CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Tunel

 

ASEZARE:
Pestera Tunel se afla pe malul drept al bratului Sfantul Gheorghe, aproape de debarcader, judetul Tulcea. Accesul se poate face prin Mahmudia.

 
 
 
 

DESCRIERE:
Pestera este dezvoltata pe o singura galerie cu o lungime de 19,20m, pe directia NNE-SSV. Situata la altitudinea absoluta de 15m si cea relativa de 8m (fata de malurile Dunarii). Inaltimea galeriei variaza intre1,8m si 1m.
Geneza
acestei pesteri este controversata, daca se ia in calcul dimensiunile ei si profilul galeriei unice.
Se presupune ca a luat nastere prin eroziunea apelor unui mic afluent al fluviului care iesea din pintenul de calcar. O alta explicatie ar fi saparea acesteia in timpul construirii cetatii antice, din perimetrul actualei comune, piatra fiind utilizata la unele edificii. Oricare ar fi explicatia genezei ei, cu cat patrundem mai adanc in ea se pot observa straturile de calcar, ce au o inclinare de 20o V, de culoare cenusiu inchis.
Pestera nu prezinta nici un fel de urma de concretionare, apa este prezenta numai in stare de condens in cantitate redusa, fara a avea concentratia necesara de dioxid de carbon pentru a dizolva pasnic calcarul. Nu s-a observat nici o alta activitate a apei fie ea si pluviala. Pestera este clasificata fosila din motivele invocate mai sus.
Aceasta nu prezinta dificultati majore. Necesita doar sisteme de iluminat si un minim de echipament de protectie.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook