CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Tunel

     

   

 

 

ASEZARE:
Pestera Tunel se afla in cadrul rezervatiei Cheile Sugaului – Munticelu si strabate impunatoarea  creasta Piatra Glodului.
Drumul pana la Pestera Tunel pleaca de la intrarea in Cheile Bicazului, pe partea dreapta, acolo unde este si locul de intrare in rezervatia Cheile Sugaului – Munticelu marcat cu o poarta de lemn. Poteca urca pana la Cabana Ecolog si se continua avand pe partea dreapta creasta Piatra Glodului. Urcarea se face prin valceaua plina de grohotis iar peisajul montan este deosebit, format din creste si tancuri cu forme ciudate. In partea superioara a valcelei, pe partea dreapta incepe sa se zareasca crapatura din creasta Piatra Glodului, locul unde se afla intrarea in Pestera Tunel.

 
 

DESCRIERE:
Denumita de localnici si Pestera Sura Glodului aceasta se prezinta sub forma unui tunel sapat in masivul de piatra de fortele naturii.  Bolovani uriasi de piatra s-au desprins in urma unui cataclism si au format aceasta impresionanta trecatoare prin stanca.
Intrarea in pestera se face escaladand bolovanii care sunt asezati asemenea unor  trepte de scara si cu ajutorul carora poti sa urci pana la tunelul din stanca. Aici te intampina aerul rece si umed din pestera, iar lumina se pierde brusc fiind restrictionata de intrarea ingusta si inalta. Dupa cativa metri de mers prin tunel zaresti iesirea din cealalta parte a crestei , care se prezinta sub forma unui tunel cu o inaltime de cel mult 2-3 metri. In pestera Tunel se gasesc bolovanii desprinsi din stanca si fiind destul de incapatoare poate fi folosita si ca loc de popas. Datorita faptului ca nu este foarte lunga,  lumina patrunde usor prin cele doua capete, astfel incat nu este nevoie de alte surse de lumina pentru a o traversa.
La iesire te intampina padurea de brad cu mirosul ei de cetina si razele calde ale soarelui. Poteca urca deasupra pesterii, pe creasta Piatra Glodului unde se afla si un punct de belvedere spre Cheile Bicazului si cariera situata de cealalta parte a soselei. Apoi, poteca se strecoara prin padure, pe la umbra crengilor de brad pana la pestera Munticelu. Pentru amatorii de drumetie, Cheile Bicazului ofera trasee montane deosebit de spectaculoase.

 


 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook