Pestera Hodobana
ASEZARE:
Pestera Hodobana este situata in judetul Alba, comuna Arieseni, satul Hodobana, in muntii Bihor din Carpatii Occidentali, aflandu-se pe versantul stang al paraului Hodobana, care este un afluent al paraului Sohodol.
DESCRIERE:
Numele pesterii este de fapt Pestera din Paraul Hodobanei, speologii spunandu-i Hodobana.
Explorarea pesterii este deosebit de dificila, ea avand o retea foarte complicata de galerii, fiind etajata pe 8 nivele. Pestera are o singura intrare cunoscuta, si aceasta fiind foarte ingusta (1m/1m). Pestera Hodobana este una din cele mai greu de explorat cavitati din Romania, multi speologi renuntand la a mai reveni aici datorita greutatilor de parcurgere intampinate. De aceea se poate spune ca pestera Hodobana ramane inca un mister in speologia romaneasca, existand probabil nenumarate posibilitati de continuare a explorarii pesterii si prezenta unor elemente inca nedescoperite.
Pestera Hodobana este considerata drept un mister pentru speologia romaneasca. Speologii au descoperit aici o galerie de intrare de 25 de metri, iar apoi, dupa sute de metri s-a intrat intr-o stramtoare in Galeria Coralitelor.
Au fost descoperite pe rand Sala Dante, Marile Meandre, Sala Mamut aflata la baza unui perete. Mai tarziu s-a descoperit un sistem de galerii polietajat care continue, de asemenea, Marele Rau care dupa 860 de metri se sfarseste int-o cascada inalta de 20 de metri care se afla in Sala Finala.
Descoperile inedite si modul inediat in care se imbina intr-o singura locatiei elementale naturii plaseaza pestera Hodobana in topul locatiilor ce merita vizitate cu prima ocazie.
ISTORIC:
Pestera Hodobana a fost descoperita in anul 1979 de scafandrul speolog Florin Paroiu, pentru ca mai apoi aici sa se desfasoare numeroase expeditii de explorare, pestera devenind rapid a treia mare cavitate din tara ca dezvoltare si detinand un adevarat record national ca ritm de explorare.
Recomanda si prietenilor |