CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Avenul de sub Coltii Grindului





    

       

 

ASEZARE:
Avenul se afla la 200 m sub creasta principala a masivului Piatra Craiului. Mai exact, intrarea se afla in apropierea Hornului Mic (sudic) la altitudinea de 2020 m, in bazinul de receptie al vaii Grindu (Hornurile Grindului).

 
 

DESCRIERE:
Avenul de sub Coltii Grindului este unul din cele mai adanci goluri subterane din Romania. Cu cei -540 m a detinut mult timp locul unu la denivelare, detronat fiind de Pestera V5 din Padis.
Avenul are o dezvoltare de 853 metri si o extensie reala de 631 metri. Acesta este format dintr-o insiruire de 12 puturi verticale, cu lungimi variind intre 17 si 69 de metri, legate cu pasaje de galerii suborizontale. Pe verticala se pot distinge doua portiuni distincte - una superioara, pana la stramtoarea de la -288 metri, unde verticalitatea este mare datorita dezvoltarii de-a lungul faliei si una inferioara, cu verticalitate redusa datorita dezvoltarii pe fete de strat. Este un aven tipic de carst alpin, activ, unde concretiunile sunt putine ca numar. Sunt prezente totusi formele de eroziune in sistem vados si cele de coroziune. Numeroase marmite sunt vizibile tradand urme ale marilor cantitati de apa drenate in anumite perioade prin aven.

 
 
 

ISTORIC:
Intre 1950-1980, multe echipe de speologi au inceput sa cerceteze sistematic carstul Pietrei Craiului, fara mari succese, pana in anul 1985, cand I. Dobrescu si I. Bostan de la Clubul Speologic Piatra Craiului din Campulung-Muscel, au descoperit avenul, facand si prima explorare prin care s-au convins ca este vorba de un gol subteran cu mare adancime. Explorarile au fost continuate de cluburile speologice Hades – Ploiesti si Avenul – Brasov, ultimul condus de Walter Gutt, unul dintre cei mai buni cunoscatori ai Pietrei Craiului, mare pasionat al tehnicii de explorare alpina in subteran.
In 1992, speologii din Colibasi si Brasov reusesc sa depaseasca cota –165 metri in urma unei campanii de dezobstructionare. Ei ating -288 metri, si ulterior fundul avenului la -540 metri. Decolmatarile incep si se inainteaza anevoie dar actiune se sfarseste tragic in vara anului 1995 in urma unui accident mortal la cota -288 m. Un an mai tarziu, o noua echipa de speologi din Zarnesti reia activitatile de cercetare ale avenului, scopul primordial fiind studiul stiintific al acestui fenomen carstic. La ora actuala, toate eforturile sunt indreptate spre descoperirea altor cai de acces la reteaua subterana a Pietrei Craiului.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook