CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera Sfodea

            

     

 

ASEZARE:
Pestera Sfodea e situata in Podisul Mehedinti, in versantul stang al vaii Topolnita, la o altitudine de 435 m si 15 m deasupra vaii.

 
 
 
 
 

DESCRIERE:
Este o pestera activa, cu portiuni subfosile, monoetajata, cu o lungime cartata de 700 m. Ea se dezvolta pe un sistem de diaclaze orientate est-vest si nord-est-sud-vest, inguste si inalte. Dupa intrarea joasa se coboara intr-o galerie cu inaltimii de l-3 m, cu planseul acoperit cu pietris si nisip si cu mici ochiuri de apa. In perioadele ploioase prin acest sector curge apa. Dupa 150 m patrundem intr-o mica sala, cu peretii impodobiti de curgeri stalagmitice, cu morfologia complicata prin prezenta a doi pilieri de calcar, inalti de 3 m.
In continuare, galeria este dezvoltata pe diaclaza, morfologia fiind insa influentata de regimul vados, de curgere, in care s-a format; cavitatea. Putem vedea frumoase lingurite, clopote de eroziune si marmite, in pereti este marcat un nivel de curgere. Podeaua, desi acoperita in cea mai mare parte cu aluviuni fine ramase de la viituri, prezinta din loc in loc stalagmite si cruste calcitice cu microgururi. Acestea, impreuna cu curgerile parietale, formeaza podoabele calcitice ale pesterii.
Catre capat, galeria devine permanent activa si de departe putem auzi zgomotul unei cascade de 3 m inaltime, prezenta in portiunea terminala. Galeria se ingusteaza tot mai mult si se termina cu un lac de sifon impenetrabil.
Pestera Sfodei este opera unui mic parau care se pierde putin mai la nord, intr-un ponor aflat in Valea Baltii, parau ce reapare in firul Topolnitei cam 80 m in amonte de deschiderea pesterii.
Este necesar echipamentul speologic obisnuit (casca, salopeta, lampa si cizme inalte). Vizitarea dureaza 1½ ora si nu se recomanda perioadele ploioase sau cand exista posibilitatea producerii de averse.

 
 

ISTORIC:
Pestera a fost explorata in 1962 de V. Decu si M. Bleahu si deschisa in 1967. Explorari facute in 1980 de speologii amatori au adaugat noi galerii.

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook